jabuka

jabukaJabuka – lična karta kalorije, vitamini minerali…poput najboljeg eliksira jabuka je odlična za zdravlje leči od starosti i bolesti a uz to je veoma ukusna i hranljiva.U svim oblicima čuva svoje vredne sastojke….

Jabuka je ne samo ukusno voće, divnog mirisa i arome.Ona je i veoma hranjiva i dobra za zdravlje, pa nije čudo da se vekovima koristi u svakodnevnoj ishrani i narodnoj medicini.
Jabuke sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna a imaju malo kalorija. Jedan plod srednje veličine, obezbeđuje 3 g vlakana, što je više od desetine preporučenog dnevnog unosa a bez kalorija koje su nam nepotrebne.Jabuka oslobađaju od zatvora, sprečavajući pojavu divertikuloze i raka debelog creva i čisti organizam od toksičnih materija.

100 g jabuka sadrži kalorija vitamina ,minerala i drugih nutritijenata
51 kalorija
2,2 g hrgnljivih vlakana
10 mg vitamina C
0,14 mg vitamina B3
06 mg vitamina B6
100 mg kalijuma
4 mg kalcijuma
2 mg natrijuma
3 mg magnezijuma
0,3 mg gvožđa
0,1 mg cinka
0,4 nanograma selena

Jabuka snižava holesterol, smanjujući rizik od zakrečenja arterija, srčanog i moždanog udara.Jedna velika jabuka dnevno, snižava holesterol za 10 procenata uz unos samo stotinak kalorija.
Kalijum koji sadrže jabuke, potreban je za normalan rad srca. A njen pektin sakuplja teške metale (olovo, živa) i izbacuje ih iz organizma. Dok flavonoidi preventivno deluju na srčana oboljenja. Slatkoća jabuke dolazi od fruktoze koja održava stabilnim nivo šećera u krvi pa i količina kalorija koja se u njoj nalazi ne utiče na debljanje.

Kora jabuke važan je izvor moćnog flavonoida kvercitina, antioksidanta koji zajedno sa vitaminima a posebno vitaminom C jača imuni sistem.Za dobro zdravlje neophodno je dakle jesti jabuku sa korom a pored toga kora nam ne daje dodatne kalorije. Sadrži i visoke koncentracije specijalnih antioksidanata, fenola, koji mogu da pomognu u prevenciji brojnih hroničnih bolesti. Kisele jabuke preporučuju se i za dobro zdravlje dijabetičara, onima koji imaju problema sa žučnim kanalima i osobama koje pate od zatvora.

Finski naučnici tvrde da je za dobro zdravlje i kao preventiva dovoljna jedna jabuka na dan. Uz to, jabuke i do šest puta smanjuju mogućnost oboljevanja od povišenog očnog pritiska (glaukoma), a tri puta od nazeba.
Mada u jabukama nema mnogo minerala gvoždja, one se preporučuju malokrvnima, jer sadrže materije koje olakšavaju apsorpciju gvoždja iz hrane.Jabuke poboljšavaju i usvajanje minerala kalcijuma iz drugih namirnica.

Jabuka i zdravlje

Jabuka se dovodi u vezu sa smanjenjem rizika od raka, srčanih bolesti, astme, dijabetesa tip 2, jača funkciju pluća i važan je činilac dijeta za mršavljenje i to ne samo zato što sadrži malo kalorija.
Jabuke su bogat i važan izvor fitonutrijenata, uključujući fiavonoide i fenole. Na drugom su mestu po ukupnoj koncentraciji fenolnih sastojaka, a imaju najveći deo slobodnih fenola, koje organizam bolje apsorbuje.
Jabuke su odličan izvor antioksidanata. Ukupna antioksidantna aktivnost na 100 g cele jabuke jednaka je efektu koji ima 1500 mg vitamina C.
Zaštitni efekti jabuke od slobodnih radikala koji oštećuju holesterol, najviši su tri sata posle konzumiranja, a traju puna 24 sata.
Kombinacija pektina i fenola snižava holesterol i trigliceride više nego pojedinačno pektin ili fenoli. Zato je mnogo bolje jesti celu jabuku, nego piti sok ili jesti oljuštenu voćku.
Nekoliko istraživanja pokazalo je da jabuka usporava rast raka jetre i debelog creva. Takođe, jabuka u značajnoj meri štiti od raka dojke.
U velikom istraživanju koje je rađeno istovremeno u Engleskoj, Finskoj i Holandiji, otkriveno je da 2 jabuke nedeljno imaju pozitivan uticaj na simptome astme, dijabetesa tip 2 i zdravlje pluća.

GUSTI SOK
Gusti sok od jabuke bolji je za zdravlje od bistrog, jer sadrži do četiri puta više polifenola.
Polifenolima bogat ekstrakt soka od jabuke usporava rast raka debelog creva.

POREĐENJE VRSTA
Od četiri uobičajene vrste (rimska lepotica, ajdared, kortland, zlatni delišes), rimska lepotica ima najviši sadržaj fenola.
Crveni delišes ima visok nivo flavonoida.
Zlatni i crveni delišes su slatke vrste.
Greni smit je kiselija sorta sa najmanje šećera i kalorija pogodna za dijabetičare.