MOGUĆA LEKOVITA SVOJSTVA IZNUTRICAiznutrice
Kao bogat izvor lako iskoiistljivog gvožđa, koriste se za lečenje malokrvnosti i drugih bolesti, naročito juneća džigerica. Pošto organizam višak gvožđa skadišti u orgainiima kao što su džigerica, bubrezi, srce i drugi, to se iznutrice smatraju bogatim izvorom ovog korisnog minerala.

NEPOŽELJNA SVOJSTVA IZNUTRICA
Povećanje holesterola u krvi.Poznato je da nenormalno povišeni nivo holesterola u krvi predstavlja opasnost za srce i krvne sudove. Iako još nije pouzdano utvrđeno da li se holesterol više unosi hranom ili ga sam organizam stvara, jasno je da se kontrolisanijem unošenja masti i holesterola putem hrane može smanjiiti količina holesterola, naročito kod onih koji ga imaju povišenog. Nedavno je Američko društvo za srce izdalo niovu preporuku da zdrave odrasle osobe smanje potrošnju masti na 30% ukupniih kalorija, ili da se dnevno ne unosi više od 300 mg holesterola ili 100 mg za 1000 kalorija.

Stvaranje urinske kiseline i kamena u bubregu. Purimi su prirodni nusproiizvodi metabolizma belančevina. Oni se razlažu na urinsku kiselinu, koja formira oštre kristale koji mogu prouzrokovati bolove u zglobovima ili formirati kamen u bubregu, ako se skupljaju u urinu. Bubrezi i brizle su izvor purina i ako se jedu u većim količinama, stvara se koncentraoija purina u telu i može doći do nepoželjnih pojava.

DIJETE KOJE OGRANIĆAVAJU KORIŠĆENJE IZNUTRICA
• Dijeta sa malo holesterola i kontrolisanom količinom masti.
• Dijeta sa malo belančevina.
• Dijeta sa malo soli.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *