IZNUTRICE (DROBOVINE) SASTAV I HRANLJIVA VREDNOSTiznutrice

Iznutrice se po hemijskom i histološkom sastavu razliikuju od mesa, ali njiihova hranljiva vrednost malo ili nimalo zaostaje.Po sadržaju vitamina i nekih drugih sastojaka one čak nadmašujiu meso.
Srce, jezik i škembići su mišićave iznutrice, dok su mozak, bubrezi i brizle meso organa. Kao i druga hrana životinjskog porekla, i iznutrice su bogat izvor belančevina koje se smatraju »kompletnim«, jer sadrže sve važne aminokiseline.

Iznutrice kalorije na 100 grama
Džigerica pileća – 130 kalorije
Džigerica svinjska – 145 kalorija
Džigerica goveđa-164kalorije
Džigerica teleća – 152 kalorije
Goveđi jezik – 156 kalorija
Goveđi bubrezi – 85 kcal
Jagnjeći bubrezi – 91 kcal
Svinjski bubrezi – 91 kcal
Goveđe srce – 110 kcal
Jagnjeće srce – 120 kcal
Svinjsko srce – 95 kcal
Mozak jagnjeći ili teleći – 112 kcal

Mozak, bubrezi i brizle imaju više masti nego srce i jezik, zavisno od vrste životinje od koje potiču. Juneće iznutrice imaju, na primer, više zasićenih masmih kiselina nego isti organi svinje, nešto manje holesterola nego kokošja mast, a znatno manje nego ovčijii loj. Mozak sadrži puno holesterola.

Sve vrste iznutrica predstavljaju izvor vitamina B grupe, a naročito njima obiluju juneća džigerica i bubrezi. Tako se juneća džigerica smatra bogatim izvorom vitamina Bl, B2, B3, B6 i folne kiseline, a juneći bubrezi su bogati vitaminima Bl, B2, B3, B12 i folnom kiselinom. Interesantno je da brizle sadrže puno vitamina C, oko 30mg, računato na 100 g dinstanih bnizli, što čini polovinu dnevne potrebe čoveka za ovim vitaminom.

Bubrezi su bogati i vitaminom A, tako da 100 g kuvanog junećeg bubrega obezbeđuje 1240 I. J. vitamina A, što čini četvrtinu dnevne potrebe.

Iznutrice su bogate i gvožđem, i to u orgamskoj formi, koju organizam 5 puta bolje koristi nego gvožđe iz biljne hrane. Po sadržaju gvožđa najbogatija je džigerica, te se preporuouije malokrvrtim osobama i deci.

Kalijuma najviše ima u junećoj džigerici, a cinka u junećoj i kokošijoj džigerici i kokošijem srcu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *