ARTRITIS I REUMATIZAM (UPALA ZGLOBOVA) ISHRANA
reuma artritis ishrana
Reuma i artritis su bolesti koje uglavnom nastaju zbog preterane količine mokraćne kiseline, mlečne kiseline i drugih nepoželjnih sastojaka, uključujući i viši nivo holesterola, koji se uglavnom nalaze u krvi. Navedene materije otežavaju snabdevanje krvi kiseonikom i normalnu ishranu tkiva oko zglobova, tako da nastaiu obolienja praćena oštećeniima hrskavice. Ove pojave i bolesti često izazivaju jake bolove…

U ovakvim prilikama najbolje je pribegavati prirodnim lekovima za reumu i artritis u koje se ubraja i adekvatna ishrana koja treba da ubrza krvotok i da odstraniuie višak tečnosti i štetnih materija iz organizma. Uglavnom treba izbegavati iznutrice i me-so, a naročito mesne konzerve i druge prerađevine od mesa. mesne srme i iela od iaia. Treba smanjiti korišćenje alkoholnih pića i obilnu ishranu koja vodi povećanju telesne težine jer ona pogoršava stanja kod osteo artritisa.

Korisnim u ishrani se smatraju sledeće namirnice: sardine, losos, jezerska pastrmka, skuša (lokarda) i one u znatnoj meri sprečavaju ili bar ublažavaju bolove i otoke.To su uglavnom namirnice koje obiluju u čuvenoj masnoj kiselini »Omega—3«. Takođe koristiti i jabukovo sirće.

Među namirnicama koje pomažu ubrajaju se i sok od mrkve, sok ili rasol kiselog kupusa i naročito sok isceđen iz krompira, koji ima tu osobinu da vezuje mokraćnu kiselinu. Dnevno se preporučuje sveže isceđeni sok iz jednog krompira osrednje veličine, i to ujutro, pre doručka. Ako se ukus krompirovog soka ne podnosi, može se pomešati sa voćnim sokovima ili supom. Rasol od kiselog kupusa ili sok od mrkve takođe treba uzimati u iste svrhe, kada je god to moguće

Sok od celera za reumu i artritis
Ovaj sok se u nekim zemljama nalazi u apotekama kao »Biotta« i pod drugim imenima, preporučuje se protiv svih tegoba od reumatizma i artiritisa. Sok od celera naročito koristi starijim osobama. Interesantna je činjenica da sok od mrkve, kupusa i celera doprinosi lečenju reume i gihta. Presni sokovi i namirnice u što prirodnijem obliku doprinose lečenju od ovih bolesti.

U ishrani treba izbegavati rafinisane namimice, kao beli šećer, proizvode od belog brašna i konzervisanu hranu sa dodacima hemijskih konzervanasa.

Dobro je da se ishrana sastoji od kuvanog krompira, kuvanog ječma (geršle), pirinča, prosa, heljde, kukuruza ili pšenice, svežeg i kuvanog povrća, svežeg i sušenog voća, konzervisanog voća i povrća ali bez hemijskih konzervanasa. Namirnice u što prirodnijem obliku imaju prednosti u odnosu na industrijske prerađevine.

Voće, naročito citrusi i voćni sokovi, i neke vrste povrća kao paradajz, paprika i plavi patlidžan pogoršavaju stanje te ih treba ili izbegavati ili u ishrani koristiti u manjim količinama.
Sirovo jaje stavljeno u toplo mleko od krava koje se hrane travom dobro čini, kao i dovoljna količina masnih riba, kao što su losos, sardine, skuša (lokarda) i jezerska pastrmka.

S obzirom na to da i nedostatak selena utiče na formiranje slobodnih radikala, koji prouzrokuju bolove i otoke artritisa, to je preporučljivo koristiti namirnice bogate selenom: pšenične klice, iznutrice, tunjevinu, crni luk, prokelj i neke mineralne vode.

Po pravilu u ishrani za reumu i artritis, treba izbegavati namirnice sa puno purina: inćuni i sardelne paste, mozak, bubrezi, umak od pečenja, jetra, supe sa mesnim ekstraktom, mleveno meso, pečurke, sardine i teleće brizle.

U umerenim količinama treba koristiti: pasulj, ribu, sočivo, meso, suvi grašak, živinsko meso, školjke i spanać.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *