ishrana za lenja creva

LENJA CREVA ISHRANA
ishrana za lenja creva
U ishani za lenja creva prvenstveno treba koristiti pšenične mekinje, a i drugu hranu bogatu biljnim vlaknima, koja daje urednu i obilnu stolicu — voće i povrće, a naročito kupus, mrkvu, ovas, jabuke. U vezi s korišćenjem ove celulozom bogate hrane treba konsultovati lekara jer može postojati neki drugi razlog za ograničenje unošenja biljnih vlakana.

Protiv lenjih creva pomaže i supa spravljena od pšeničnih mekinja i narezanog crnog luka i zgnječenog belog luka, koja se jede ujutru za doručak, sa hlebom od integralnog brašna. Ovoj supi se, kada je kuvana, radi poboljšanja ukusa dodaje sitno iseckani list peršuna i kašika maslinovog ulja.

Šta izbegavati u ishrani kod lenjih creva
Osobe sa sporim varenjem treba da izbegavaju masno meso i suhomesnate proizvode, sosove masna jela, masne sireve, pržena jela — čak i prženi krompir. Kafu i alkoholna pića takođe treba oprezno koristiti, jer često razdražuju želudačnu sluzokožu. Umesto masne i jako začinjene hrane treba jesti što prirodniju i laku hranu sa malo masti, pečeno posno meso, nemasnu ribu, kuvana jaja, voće, povrće i jogurt. Kuvani pirinač i sokovi, kao i prepečen hleb pomažu varenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *