ishrana za bolji imunitet

Kakva treba da bude ishrana za bolji imunitet?
Potrebna vam je što raznovrsnija hrana, raspoređena u tri glavna obroka i dve do tri užine. Jedite kvalitetno posno meso i ribu (tuna, skuša, haringa, losos, sardine i oslić) zbog visokog sadržaja omega kiselina i fosfora, kao i morske plođove, bogate cinkom.
ishrana za bolji imunitet
Takođe,za bolji imunitet obavezni su mlečni proizvodi s manjim procentom mlečne masti, pogotovo jogurt i sirevi s dodatkom probiotika i prebiotika, te integralne žitarice. Dok pravite strateški jelovnik za bolji imunitet, ne zaboravite ljutu crvenu papriku, feferone i čili, a prednost dajte tečnosti, pogotovo pilećoj supi, isprobanom sredstvu protiv prehlade još iz doba faraona.

Ishrana voćem i povrćem
Za pravilno funkcionisanje imuniteta organizma neophodni su vitamini A, B6, C i E i minerali – cink, gvožđe, bakar i selen. Većina ovih nutrijenata nalazi se u voću, povrću, žitaricama i semenkama. Kad je reč o voću, preporučuju se sve vrste – od agruma, bogatih vitaminom C (limun, pomorandža, mandarine), preko jagodičastog, bobičastog voća, bogatog antioksidantima (borovnice, drenjine, maline,jabuke…), do posebno važnih – koštunjavih plodova (badem, lešnik, orah…). Osim što su bogati nezasićenim mastima, sadrže važne minerale, vitamine B-grupe i E-vitamin.

U ishrani za bolji imunitet ne treba zaboraviti semenke bundeve i suncokreta, jer su bogate važnim, neophodnim mineralima cinka i magnezijuma, čiji manjak može ozbiljno ugroziti imunitet.

Ne zaboravite vodu
Veoma je važno da unosite dovoljno vode u organizam, jer se u protivnom ne izlučuju štejne materije, koje su normalan produkt metabolizma, i remeti se imunološki sistem. Dnevno uzimajte najmanje dva litra tečnosti (od toga najveći deo treba da bude voda).

Za bolji imunitet pijte čajeve i biljne sokove
Biljni sokovi čuvaju odbrambenu snagu organizma, jer sadrže obilje fitohemikalija, koje pozitivno deluju na telo, i antioksidante, koji čuvaju ćelije od slobodnih radikala i degenerativnih promena. Ne zaboravite ni lekovite čajeve od nane, kamilice i majčine dušice, tople napitke od limuna i sok narandže, jer vlaže i greju sluzokožu štiteći je od baketrija.

Jedite zobene pahuljice
Proizvodnju belih krvnih zrnaca najvažnijih za imunitet moguće je podstaći sastojcima kojih najviše ima u zobi. Integralne žitarice imaju dvostruko jače dejstvo od onih prerađenih.

Likopen iz paradajza štiti bela krvna zrnca od dejstva slobodnih radikala. Iako je koristan i svež, ovaj sastojak lakše se apsorbuje iz prerađenog paradajza. Redovno konzumiranje sok od ove biljke jer jača imunitet organizma. Cvekla i šargarepa takođe blagotvorno deluju na imunološki sistem, pa treba da budu redovan dodatak salatama.

Beli luk jedan od najjačih prirodnih antibiotika. Sadrži etarsko ulje sa sumporom – alin, vitamine A, C, E1 i B3, holin i jod. Snažno je sredstvo u borbi s infekcijama respiratornog i digestivnog trakta, eliminiše otrovne materije iz organizma i jača imunitet. Zahvaljujući alicinu (koji mu daje aromu), beli luk blokira dejstvo pojedinih enzima koji podstiču razvoj upala, a eliminiše i gljivične i bakterijske infekcije. Preporučene dnevne doze: od 2 do 5 g svežeg belog luka, 0,4 do 1,2 g belog luka u prahu ili 2 do 5 mg ulja ove biljke,

Med poseduje snažna antibakterijska i antioksidantna svojstva i važan je saveznik u borbi s infekcijama. Uništava virus gripa, ubrzava razmenu materija, povećava energiju i izdržljivost, kao i otpornost na stres i bolesti. Jedite med od majčine dušice, žalfije ili ruzmarina.

Probiotski jogurt i kefir poboljšavaju rad celokupnog imunološkog sistema stimulišući stvaranje gama interferona i povećavajući proizvodnju antitela. Mlečni napici koji sadrže žive kulture Lactobacillus bulgarikus i Streptococcus thermophilus povećavaju proizvodnju gama interferona, koji deluje protiv infekcija i alergije na polen. Osobe koje svakodnevno piju šolju jogurta smanjuju rizik od virusnih infekcija za čak 70 odsto pa jogurt mora biti svakodnevni deo ishrane za bolji imunitet.

Kupus osim obilja vlakana, vitamina i minerala, sadrži i glutation, koji takođe jača imunološki sistem i pomaže mu da se izbori s infekcijama. Sem toga, kupus sadrži indole, koji imaju dokazano antikancerogeno dejstvo,.Kiseli kupus izuzetan je izvor vitamina C, pa je ta namirnica više nego poželjna na jesenjoj i zimskoj trpezi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *