akne

Akne (bubuljice, miteseri)
ishrana akne
Akne su gnojne upale lojnih žlezda u koži lica, nosa, čela i brade. Javljaju se uglavnom kod mladih i dovode se u vezu sa nepravilnom ishranom-većom konzumacijom slatkiša i deficita vitamina C u hrani. Ovaj vitamin je važan za formiranje epitela kože i predstavlja zaštitnika od infekcija. Vitamin C je takođe važan u gradnji i lečenju tkiva, dok vitamini B grupe pomažu jačanju cirkulacije krvi.

Ishrana je veoma važna u lečenju akni.
U ishrani izbegavati: masnu i prženu hranu, konzerviranu hranu sa aditivima, čokoladu, kakao, veštačka osvežavajuća pića sa dosta šećera i kofeina (kola-pića).

U ishrani koristiti više
: ribe, džigerice, jaja, mleka, svežeg voća i sirovog povrća, naročito onog sa žutim mesom (šargarepa, paradajz, bundeva, kajsija, breskve, citrus — plodovi, naročito pomorandže).

Hranu pripremati na biljnom uljima (suncokretovo, sojino, maslinovo), a ne na svinjskoj masti i maslacu.

Masna riba i prirodno proizvedeno meso bez hranjenja životinja hormonima i antibioticima su naročito korisni, a ako nema takvog mesa, onda treba koristiti jagnjetinu, koja se inače uzgaja pod prirodnim uslovima i bez hemikalija.

Receptura za akne
-Sok od šargarepe, cvekle, celera ili koktel tih sokova odličan je prečistač jetre. Uzimati pola čaše dva puta dnevno.

-Tri puta dnevno pojesti po jednu izrendanu šargarepu ili popiti po čašu soka, a posle ručka lice namazati maskom spravljenom od kašike kvasca i iste količine vode. Masku držati na licu 1 sat, a potom lice oprati mlakom vodom. Ovo ponoviti 2-3 dana.

-Higijena kože: redovno prati ruke, a obolela mesta dva puta dnevno sa blagim sapunom i toplom vodom, a potom isprati hladnom vodom.

-Čistiti akne sa toplim rastvorom morske soli ili nekoliko kapi ekstrakta nevena ili razblaženim jabukovim sirćetom. Nikako ne stiskati i cediti akne.

-Akne obložiti samlevenim kuvanim semenom lana. Topao oblog omekšava i izvlači gnoj. Ako ne raspolažete sa lanenim semenom zgnječite kuvani vruć krompir i njime obložite upaljeno mesto, a zatim na bolno mesto staviti zgnječeno lišće kupusa.

-Bubuljičava mesta svakodnevno premazivati vatom natopljenom tečnošću koja se spravlja ovako: isitniti 2-3 češnja belog luka i preliti sa 20 d alkohola, ostaviti da prenoći, procediti i čuvati na hladnom do upotrebe.

-U čašicu bademovog ulja usuti 4-5 kapi ulja od kleke ili lavande, dobro promešati i stavljati obloge na mesta sa aknama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *