cir na zelucu prirodno lecenje

ULKUS ŽELUCA I NA DVANAESTOPALAČNOM CREVU-ISHRANA
Ishrana protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu
Na pajavu čira na želcu i dvanaestopalačnom crevu oboljenja, pored ostalog, utiče i nedostatak vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), folacina, vitamina C, hlora i pantotenske kiseline.

Uz lečenje lekovima treba obezbediti i adekvatnu ishranu koja pomaže samo lečenje. U hrani treba smanjiti učešće, a ponekad i isključiti, jake začine (biber, ljuta paprika, beli luk, ljuti luk, sosovi, koncentrovane supe i dr.), kao i žestoka alkoholna pića, naročito na prazan želudac. Obroci treba da su u određeno vreme, a hrana dobro sažvakana i da nije masna i teška.

Korisne su sledeće namirnice: suvi jestivi kvasac, pivski kvasac, hleb od integralnog brašna, meso, džigerica, bubrezi, riba, sirevi, jaja, jezgrasto voće i povrće, krompir, kupus, paradajz, paprika, pasulj, dinje, citrus plodovi i masliiike.

Sveži sok od kupusa se naročito smatra blagotvomim u ishrani za čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, jer ne samo da sprečava pojavu već i leči čir na želucu. Pomoću sokovnika iscediti sok iz svežeg kupusa i piti ga po pola litra dnevno, u trajanju oko 30 dana. Sok se cedi svakodnevno pre korišćenja i pije se samo kao sveže isceđen, jer stajanjem gubi svojstva. Treba ga piti tri puta dnevno po nepunu čašu. Korisno je, uz to, koristiti i kuvanu pšeničnu kašu ili kuvanu pšenicu, ili sok dodati supi.

Takođe sok osrednjeg oljuštenog i izribanog krompira bez klice, dnevno, u trajanju od mesec dana, može poslužiti kao lekoviti napitak. Treba ga piti tri puta dnevno pre obroka.

Gastrointestinalni problemi, uključujući i ulkus i kolitis (naročito u akutnoj fazi) pogoršavaju se upotrebom citrus voća i sokova. Takođe i bolesnici od artritisa treba oprezno da koriste ove namirnice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *