ishrana bebe u drugoj godiniIshrana bebe u drugoj godini se razlikuje od ishrane u prvoj godini po tome što se ne odredjuje količina hrane koju treba da pojede već samo vrsta hrane…

Ne žive sva deca pod jednakim uslovima ni na isti način te, prema tome, i nemaju uvek jednake po trebe za količinom hrane. Pa ni jedno isto dete ne zahteva uvek i ne prima istu količinu hrane, nego nekad nešto više, a drugi put manje.

Što je neko dete nemirnije, što se više kreće, trči, skače i zabavlja i sto manje spava i ostaje duže na svežem vazduhu, to su potrebe za hranom nešto veće. I obratno, što je mirnije, što se duže odmara i spava, ili što se više utopljava, to su nesto manje.

Kao što se vidi, ne može se nikad tačno odmeriti količina hrane koju treba da dobija dete u drugoj godini. Ali je mogućno uvek odrediti hranu koju treba da dobije. I ovo se mora učiniti. Što se tiče količine hrane, najbolje je da se prepusti detetu da ono samo odrećuje. Ovde donosimo primer kako treba da se hrani dete u drugoj godini.

Ishrana deteta od 12 do 15 meseci

Tri obroka dnevno — doručak, ručak i večera.

Doručak: 250 grama mleka sa tri ravne kašičice šećera pomešano sa dve prevršene velike kašike ovsenih pahuljica gusto skuvanih na vodi, ili kriška prepečenog mrkog hleba nadrobljenog u mleko

Sok od voća ili paradajza, do 100 grama. Kuvano i prognječeno, ili sirovo voće.

Ručak: Prognječeno povrće, jedno celo jaje, prognječena jetra ili meso, prognječeno voće. 150 grama mleka sa dve ravne kašičice šećera.

Večera: 250 grama mleka sa tri ravne kašičice šećera, pomešano sa gusto kuvanim pirinčem na vodi ili izdrobljenim prepečenim mrkim hlebom prognječeno voće.

Nastaviti sa davanjem vitamina „A” + „D” ili ribljeg ulja, kao dotad.

Ishrana deteta od 15 do 18 meseci

Doručak: 250 grama mleka sa tri ravne kasičice šećera, kriška prepečenog mrkog hleba, udrobljeno u mleko, ili i ovsene pahuljce gusto kuvane na vodi i pomešane s mlekom. Grubo prognječeno kuvano ili sveže sirovo voće.

Izmedju doručka i ručka sok od voća ili paradajza.

Ručak: Pire od krompira ili neko drugo grubo prognječeno povrće. Jedno celo jaje. Prognječena jetra ili meso kuvano na vodi i čistim prstima iskidano. Može riblje meso bez kostiju. Prognječeno kuvano voće. 150 grama mleka sa dve ravne kašičice šećera.

Večera: 250 grama mleka sa tri ravne kašičice šećera i udrobljenim hlebom. Makaroni ili špageti, pomešani sa belim svežim sirom. Grubo prognječeno voće.

Vitamin,, A’‘ +, ,D“ ili riblje ulje, kao i ranije.

Ishrana deteta od 18 do 24 meseca

Doručak: Čaša mleka sa šećerom i čokoladom ili kakaom, ili nešto tome slično. Kriška mrkog prepečenog hleba sa buterom i medom. Jedno celo mekano kuvano jaje. Prognječeno kuvano voće ili pekmez, ili marmelada.

Izmeću doručka i ručka sok od voća ili (paralajza.

Ručak: Kuvan krompir ili neko drugo kuvano povrće, samleveno ili iseckano meso, kolač ili slatko testo i čaša mleka.

Večera: Čaša mleka, kuvano voće ili i povrće, ako želi. Špageti ili makaroni sa belim svežim sirom ili kriška mrkog prepečenog hleba sa buterom i medom.

Iz ovih primera može da se vidi da se detetu u drugoj godini u ishrani ne odredjuje količina hrane, već se odredjuje vrsta hrane koju treba da dobija. Što se tiče količine hrane, treba ostaviti da je samo dete od redjuje. U ovom pogledu njegov apetit je najbolje merilo. Onda nema opasnosti da će dete da se „pretovari”. Izuzetak je samo kravlje mleko, koje treba da se daje u količini od pola litra dnevno, ili nešto malo više.

Kao što se vidi,u ishrani broj obroka u drugoj godini je sveden na tri dnevno. I to ne bez razloga. Novije iskustvo je, naime, pokazalo da je veći broj obroka ne samo suvišan već i štetan. Da je ovo gledište ispravno, najbolji je dokaz apetit i izgled dece koja se na ovaj način hrane. Zbilja, ako ishrana ne uspe sa tri obroka dnevno, neće biti ništa bolje ni kad bi se broj obroka povećao. I ovde, uostalom kao i u svemu drugom, sve je u rukama majke.