vitamini za kozuNe ignorišite vidljive znake zdravstvenih problema na koži, jer nije uvek reč o prolaznom stanju. A u kuhinji i u parfimeriji postoje mnoga jednostavna rešenja za ove probleme. Kaže se daje koža ogledalo zdravlja, a u stvari onoga što jedemo i onoga što ne jedemo. Dijete za mršavljenje, kao i brza hrana najveći su neprijatelji kože, upravo zato što joj ne donose preko potrebne vitamine, a i odnose ih. Za zdravu kožu i lep ten neophodna je raznovrsna i uravnotežena ishrana, ali čak je i tada avitaminoza moguća. Interesantno je da bionamirnice nemaju više vitamina, ali su kontrolisanog porekla, pa sadrže manje pesticida.

Mudro je piti vitaminske preparate, naročito one koji sadrže vitamine grupe B, betakarotin, ili vitamin E, a zato su vitamini i u kozmetičkim preparatima koristan, a u određenom životnom dobu i neophodan dodatak. Treba znati da većinu vitaminskih preparata ne valja uzimati duže od 6 nedelja. Posle pauze od 2 meseca eventualno se ponavlja kura.

Vitamini A, E, C, F i betakarotin su prva linija odbrane od bora

Svi su nam poznati, jer se koriste za bolju zaštitu kože, bržu regeneraciju i njihova osobina je i da usporavaju starenje kože i pojavu bora.

Vitamin A – retinol

Reguliše aktivnost lojnih i znojnih žlezda. Poboljšava kvalitet epidermisa, podstiče sintezu kolagena i povećava čvrstoću kože. Ima ga u jetri, puteru, sirovom žumancetu, siru kamamberu, kravljem mleku, svežim srdelama i jegulji.

Betakarotin
Spada u grupu karotinoida, a posebno je važan, jer se transformiše u vitamin A /a bolji je antioksidans od njega. Štiti ćelije kože od slobodnih radikala koji nastaju pod uticajem ultraljubičastih zraka. Ima ga u voću i povrću žute i narandžaste boje i tamnozelenih listova. Najbolji izvor betakarotina je šargarepa.

Vitamin E – tokoferol

Vrlo je moćan antioksidans i kao takav jako dobar u borbi protiv starenja. Najviše ga ima u žitnim klicama, margarinu, ali i u palminom, kukuruznom i sojinom ulju.

Vitamin C – askorbinska kiselina

Osim što podstiče sintezu kolagena i poboljšava površinsku cirkulaciju, on i vraća koži sjaj. Koristi se i za odstranjivanje tamnih mrlja na koži. Vitamina C ima u kiselom voću: grejpfrutu, pomorandži, limunu, jagodama, borovnicama, malinama i kupinama, ali i u kupusu, paprikama, mladom krompiru, začinskom bilju i peršunu.

Vitamin F

Ne koristi se u kozmetičkim preparatima u prirodnoj formi, već samo dve esencijalne masne kiseline koje su od vitalnog značaja za organizam. Ako koži nedostaje vitamina F, ona postaje suva i podložna ekcemima, a i ožiljci se sporo regenerišu. Ima ga u masnoj ribi: losos, haringa, tunjevina, kao i u biljnim uljima.

Vitamini grupe B za sjaj

Iako imaju fascinantno dejstvo na kožu, ima ih malo u kozmetičkim kremama. U slučaju prejakog, ili nedovoljnog lučenja sebuma, kao i pojačanog crvenila kože, prva pomoć su upravo ovi vitamini.

Vitamin B2 – riboflavin
Poboljšava strukturu kože, uz vitamin A. Dostaje zastupljen u mnogim namirnicama, pa je retka njegova avitaminoza. Istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina B2 postoji kod čak 31% žena, ali je ova boljka posledica nedostaka magnezijuma, koji je neophodan za sintezu ovog vitamina. Seboreični dermatitis je siguran znak ove avitaminoze.

Ima ga u džigerici, jajima, suvom voću, šampinjomima i mlečnim prerađevinama, kao i u špargli, spanaću i grašku. Sadrže ga i meso, avokado, integralni hleb i banane.

Vitamin B3 – PP ili niacin

Štiti kožu od svetla. Suva i osetljiva koža je znak nedostatka vitamina B3.
Ima ga u džigerici, piletini, paprikama, mleku, tunjevini, ćuretini i lososu. Nešto je manje prisutan u drugim vrstama mesa i ribe, i u šampinjonima.

Vitamin B5 – pantotenska kiselina

Povećava otpornost kože i podstiče rast kose. Ima ga u većini uobičajenih namirnica, pa je njegov nedostatak redak, ali ako do njega, ipak, dođe pojaviće se upale kože i ona će se teže obnavljati. Jaja, majčino mleko, meso i povrće bogati su ovim vitaminom.

Vitamin B6 – piroksidin

Reguliše lučenje sebuma, zato je i masna koža sa seboreičnim ekcemom znak nedostatka ovog vitamina. Ima ga u džigerici, jagnjetini, šunki i piletini, kao i u integralnom brašnu, mleku, suvom voću i avokadu.

Vitamin B8 -biotin

Izuzetno je važan izvor energije za ćelijske funkcije. Avitaminoza biotina prouzrokuje opadanje kose, ali i proređivanje i slabljenje trepavica i obrva. Moguće su i pojave kožnih upala, naročito oko nozdrva i noktiju. Pivski kvasac, šampinjoni, piletina, jaja, mahune i suvi grašak ga sadrže.

Vitamin B9 – folna kiselina

Potpomaže deobu ćelija krvi, kože, ali i nekih u mozgu. Nedostatak folne kiseline je čest, baš zbog nedovoljnog konzumiranja svežeg voća i povrća. Bitno je znati da kuvanje i visoke temperature potpuno, ili delimično uništavaju B9. Ima ga u šargarepi, sirovom kupusu, spanaću, zelenim mahunama, kravljem mleku. Prisutan je i u mesu, jajima, džigerici i ovde je manje osetljiv na kuvanje od onog u povrću.

Vitamin B12 — cijanokobalamin

Bez njega nema stvaranja eritrocita, ni pravilnog funkcionisa-nja nervnog i imunog sistema. Često vegetarijanci pate od manjka ovog vitamina, ali i oni koji drže dijete sa malom količinom vlakana. Najfrekventnije smetnje su upala jezika, nenormalna pigmentacija, alopecija (opadanje kose) i pojava sedih. Može se naći u svim namirnicama životinjskog porekla, pre svega u junećoj i pilećoj džigerici, govedini, pirinču, jajima, jagnjetini, kravljem mleku i sirevima.