Intolerancija-osetljivost na gluten nije bolest već sindrom koji može izazvati bolove u stomaku,zatvor,glavobolju…Tretman je jednostavan testeninu zamenite pirinčem,kukuruzom i sličnim namirnicama…
osetljivost intolerancija na gluten
U poslednje vreme sve češće čujemo da je gluten uzročnik raznih tegoba. Medjutim, ovaj protein iz pšenice nije odgovoran samo za celijakiju (izuzetno jak oblik intolerancije) već i za relativno skoro otkriven sindrom osetljivosti na gluten. Glavni krivac za to pre svega je glutenska frakcija zvana glijadin, koja izaziva neravnotežu, a koja je potencijalno toksična.

Koji simptomi ukazuju na intoleranciju na gluten?
Bol u stomaku, zatvor, dijareja, umor, glavobolja, pa čak i bolovi u mišićima i zglobovima nakon što pojedete hleb ili testeninu. Vrste pšenice koje se gaje danas bogatije su glijadinom, a redukovano vreme kvasenja testa za hleb izaziva porast koncentacije toksičnih frakcija, što je umnogome pospešilo ovu patologiju. Taj fenomen se još istražuje.
A šta raditi u međuvremenu?
Evo smernica stručnjaka kako biste proverili da li vam gluten smeta.
U rizičnu grupu spadaju svi oni koji jedu previše testenine i hleba.

ORGANIZAM SE BUNI ZBOG PRETERANOG KONZUMIRANJA ODREĐENE NAMIRNICE I JAVLJA SE OSETLJIVOST
Svaka intolerancija na hranu signal je prenatrpanosti organizma određenom namirnicom, što ga dovodi u stanje opšte upale. Osim toga, kako pokazuju skorašnje studije, što je zagađenje životne sredine veće, to je organizmu teže da reaguje na hranljive sastojke koji su potencijalno toksični. Dakle, ne treba se čuditi što se razvijaju patologije poput osetljivosti na gluten, što je nekad bilo potpuno nepoznato.

Evo, međutim, kako da krenete dalje ako imate osetljivost na gluten.
-Pre svega, isključite mogućnost da je reč o celljakiji. Uradite analizu krvi, eventualno i crevnu biopsiju, kako biste detektovali specifična antitela. Budite sigurni da niste alergični na pšenicu. Uraditi test krvi RAST.
– Ukoliko su rezultati svih pretraga negativni, ali su simptomi i dalje tu – tad možemo govoriti o osetljivosti na gluten, to jest necelijačnoj intoleranciji na gluten. S druge strane, nije da je reč o retkom fenomenu: prema Britanskom medicinskom žurnalu, vodećem naučnom časopisu, 33 % populacije pati od tog sindroma. Ali, kao i svim drugim intolerancijama, i ovoj ima leka.
-izbegavajte gluten dva do tri dana nedeljno. Baš kao kad se deca odvikavaju od dojenja i navikavaju na čvrstu hranu, pa postepeno razvijaju tolerantnost na svaku novu namirnicu, i osobe koje su hipersenzibilne na gluten moraju redukovati gluten kako prilikom njegovog konzumiranja ne bi imale nezeljene reakcije. Praktično, bar dva-tri puta nedeljno izbegavajte problematiče supstance kako biste umanjili preopterećenost organizma njome, te samim tim smanjili nastalu upalu. Za nekoliko meseci gluten će prestati da vam stvara probleme.
-Uvek birajte integralnu pšenicu: indukuje efekat tolerantnosti stimulišući proizvodnju interleukina 10, proteina koji upalni proces na crevnom nivou drži pod kontrolom .Dovoljno je da u ishrani. imate najraznovrsnije zitarice

ONO ŠTO JE U MODI NIJE OBAVEZNO I ZDRAVO! UMESTO DA IZBACITE IZ ISHRANE NAMIRNICE S GLUTENOM, PROBAJTE NOVE ŽITARICE
Ne može se poreći da se sve više osoba javlja sa simptomima poput nadutosti stomaka, lošeg varenja, zadaha iz usta, neregularnog rada creva…
Takođe, mnogi osete poboljšanje i smanjenje simptoma kad iz ishrane iskijuče gluten.
-Ponekad je, medutim, dovoljno u ishranu uneti raznovrsne žitarice kako bi se simptomi umanjili. Pored pšenice, tu su pirinač, kukuruz, ovas, kinoa, heljda, proso (koji su čak bez glutena), pirinač, raž, kamut (s jednim oblikom glutena) i ječam (koji sadrži gluten, ali drugačiji od onog pšeničnog).
-Takodje, korisno je birati “stare” vrste žitarica. Pšenica koju konzumiramo često je prilično lošeg kvaliteta jer sadrži velike količine glutena. Postoje stare sorte žitarica (tipa einkorn ili kamut, od kojih se proizvodi i testenina) koje nisu modifikovane – sadrže manje količine ovog proteina. Mnoge osobe “osetljive na gluten” podnose ih veoma dobro.
-U svakomm slučaju, trebalo bi preispitati čitavu ishranu. Kad isključujemo gluten iz ishrane, moramo eliminisati i mnoge proizvode koji sadrže šećere (torte, kolače), kvasac (hleb), masnoće (pica). Samim tim, osećaćemo se bolje i lakše, pa će i naši digestivni procesi postati lakši. Zato su mnogi ubeđeni da su osetljivi na gluten, a zapravo im organizarn samo loše reaguje na “teške” namirnice i neodgovarajuću ishranu.
Oslonimo se, na zdrav razum i dobar osećaj, a ne na trenutni modni trend. Potpuno isključivanje glutena iz ishrane preterana je mera, a pritom i nepotrebna, ukoliko se ne pati od celijakije: u suštini, samo onaj ko ima dokazanu intolerantnost na gluten – rizikuje da nanese ozbiljnu štetu crevima ukoliko unosi previše ove supstance u organizam.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *