Volite da jedete indijski orah? Za razliku od većine grickalica koje ste voleli da jedete do sad, ovo je jedna veoma zdrava!

Zanimljivo, indijski orah ne vodi poreklo iz Indije, kako mu ime kaže, nego iz južne Amerike (Brazila), a kasnije su ga preneli i do Indije. Kao i drugo orašasto voće, indijski orah je najbolje jesti u sirovom stanju, jer je tada njegovo lekovito dejstvo najveće. U ovom članku ćete saznati da je indijski orah mnogo više od ukusne grickalice, te da je njegovo lekovito dejstvo veoma značajno.

indijski orah

Plod ove egzotične biljke prava je riznica hranljivih materija – vitamina C, B1, B2, B6 i E, kao i nijacina, cinka, kalijuma, natrijuma, bakra, fluora, joda, kalcijuma, gvožđa i fosfora. U svom sastavu ima dosta masnoća koje mu daju visoku kalorijsku vrednost, a najčešće se koristi za spravljanje grickalica i sokova.

Indijski orah – sastav:

– minerali: gvožđe, selen, cink, kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, bakar, natrijum

– bogat proteinima

– bogat vitaminom C (čak nekoliko puta više nego u pomorandži)

– vitamini B kompleksa: riboflavin (B2), tiamin (B1), niacin (B3), B6 i folna kiselina

– vitamini K i E

– nezasićene masne kiseline

– oleinska kiselina i druge monozasićene masti (koje deluju povoljno na kardiovaskularni sistem i korisne su za dijabetičare)

– biljna vlakna

– antioksidansi

Indijski orah i zdravlje

U ovom članku ćete otkriti da indijski orah nije samo obična ukusna grickalica koju volite da jedete tek onako, već i jako značajan prirodni lek! Konzumiranje indijskog oraha može samo uticati pozitivno na vaše zdravlje i opšte stanje organizma, a posebno će vam pomoći kod sledećih tegoba:

– indijski orah je moćan antioksidans, stoga nas štiti od štetnog dejstva slobodnih radikala, a na taj način sprečava razvoj mnogih bolesti, uključujući i kancer

– indijski orah deluje pozitivno na kardiovaskularni sistem i sprečava nastanak oboljenja srca i krvnih sudova

– sprečava pojavu dijabetesa (snižava šećer u krvi)

– smanjuje mogućnost nastanka kamena u žuči

– čuva zdravlje zuba i desni

– indijski orah ne sadrži holesterol, a bogat je biljnom vlaknima, stoga se preporučuje njegova konzumacija tokom dijeta (ubrzava metabolizam i stvara osećaj sitosti), ali naravno u umerenim dozama pošto je ipak znatno kaloričan

– indijski orah je moćan prirodni afrodizijak

– opuštanje nervnog sistema

Indijski orah preporučuje se i u slučaju mentalnog naprezanja, naročito učenicima i studentima, kao i onima koji dugo sede za kompjuterom.

Naučna istraživanja pokazala su da kešu jabuka (u kojoj se razvija plod indijskog oraha) ima antimikrobno, antiseptičko, protivupalno, diuretičko, osvežavajuće i tonizirajuće dejstvo, ali i da suzbija kašalj, groznicu i grip, snižava nivo šećera u krvi i povišen krvni pritisak, te čisti creva.

Ovo sočno voće efikasno uništava helikobakter pilori, uzročnika čira na želucu, a u njegovoj ljusci otkrivena je anakardična kiselina, za koju se smatra da ubija kancerozne ćelije.

Od lišća i kore kešu drveta pravi se čaj protiv dijareje, upale krajnika i ranica na sluzokoži.

Treba znati da indijski orah (kao i drugi plodovi ove vrste) može uzrokovati alergiju.

Indijski orah kalorije

Koliko kalorija ima indijski orah? Odmah ćemo vam reći da sadrži znatnu količinu masti (dakle i kalorija), pa stoga i nije baš preporučljiv kod držanja dijeta, ali je njegova hranljiva vrednost svakako neprocenjiva.

100 g svežih indijskih oraha u proseku sadrži:

– energetska vrednost: 576 kcal

– proteini: 18.22 g

– masti: 43.58 g

– niacin: 1.06 mg

– tiamin: 0.423 mg

– riboflavin: 0.058 mg

– kalcijum: 37 mg

– fosfor: 593 mg

– mafnezijum: 292 mg