Imuni sistem — jačanje hranom
Imuni sistem jačanje hranom
Imunitet je, u stvari, moć organizma da se zaštiti od infekcija i degenerativnih promena u telu. Novija istraživanja pokazuju da nezaposlenost slabi imunitet, a suviše kofeina i alkohola umanjuje odbrambene snage u telu.

Hrana za jačanje imuniteta

1. Jedan od najvažnijih vitamina za jačanje imunog sistema je vitamin C, zato treba jesti puno svežeg voća — naročito citrus plodova (pomorandža, limun, grejpfrut, mandarina) i zelenog lisnatog povrća (kupus, spanać, kelj i dr). Vitamin C se ne može skladištiti u telu, te se svakodnevno mora unositi. Pušenje uništava vitamin C, te pušači moraju uzimati jaču dozu od one koju; obezbeđuje zdrava ishrana (tablete vitamina C).

2. Selen štiti organe i jača imuni sistem. Ima ga najviše u mleku, jajetu, ribi, mesu i namirnicama od celog zrna.

3. Cink je važan za borbu protiv napada virusa i uopšte za jak imuni sistem. Nalazi se u ribi, piletini, crvenom mesu, jajetu, mleku i mlečnim proizvodima i namirnicama od celog zrna.

4. Jačajte imuni sistem jedući više sirove i nerafinisane hrane, jer prerađena hrana lišena vitamina i minerala slabi imuni sistem, te ste podložniji infekcijama.

5. Koristan je savet: nemojte se prejesti. Nedavna istraživanja su pokazala da hrana sa manje kalorija i puno hranljivih i bioloških vrednih materija odlaže degeneraciju imunog sistema.
Povezani tekstovi>>> Jačanje otpornosti organizma

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *