IGF – 1 se prirodno proizvodi u jetri kao rezultat metabolizma hormona rasta. Prisustvo insulina je takode neophodno u ovom procesu, Mišićno tkivo takođe može proizvesti IGF-1. Zapravo jedna od beneficija treninga sa tegovima koji izaziva intenzivno izgaranje i istezanje mišića je i povećana prirodna produkcija IGF-1. Treba reći i da oralni steroidi koji poseduju 17-alfa alkalnu grupu imaju sposobnost da povećaju proizvodnju IGF-1 u jetri. Po svim istraživanjima IGF-1 je daleko više anaboličan od hormona rasta ili insulina.

Sintetički napravljen IGF-1 je dokazano efikasan kada se ubrizgava intramuskulamo jer prouzrokuje neverovatan lokalni rast tkiva. Poluživot ove droge je oko 10 minuta, a negativni efekti prouzrokovani ovim preparatom su slični kao i negativni efekti prouzrokovani hormonom rasta. Jedan od negativnih efekata koji često možete videti kod profi bildera je i jako naduven stomak. Ovo se dešava usled toga što gastrointestinalni trakt ima neuobičajeno visok broj receptora za IGF-1 te može doći do velikog rasta tkiva u ovoj regiji.

IGF-1 nije preterano stabilan u sintetičkoj formi tako da ga bilo kakvo mućkanje ili nagle promene u temperaturi mogu pretvoriti u ništa drugo do preskupe aminokiseline. Ovaj preparat deluje putem receptora koji ga prepoznaje po principu ključa i brave. Upravo ova činjenica upućuje na oprez kada je u pitanju pripremanje za injekciju jer ponavljamo svako mućkanje ili nepažnja može vas koštati puno. Svi koji su ga koristili tvrde da je najbolje ubrizgavati ga u mišiće koji su trenirani tog dana.

Uobičajene doze se kreću od 60-1.000 mcg dnevno podeljenih u 2-5 injekcija. Uobičajene kombinacije koje profesionalci koriste podrazumevaju 0,25-0,50 mg HGH, 60-1.000 mcg IGF-1, testosteron (1.000 mg nedeljno ili više), anadrol ili dijanabol u dozi od 75-200 mg dnevno i naravno insulin (20-50 iu dnevno). Verovatno da možemo ovoj ubitačnoj kombinaciji pridodati i T-3 i neki od antiestrogena. Naravno, možemo samo da zamislimo kako deluje ovakva kombinacija droga praćena visokoproteinskom ishranom (500 gr minimum) i vrlo intenzivnim treningom.

U nekim studijama IGF-1 je korišćen u tretmanu dece i to u dozama od 3.000-7.000 mcg dnevno. Ozbiljni negativni efekti nisu zabeleženi. Kada je upotreba kod sportista u pitanju treba reći da je 40-100 mcg verovatno nedovoljna dnevna doza, ali svakako preskupa. Ipak ne treba gubiti nadu jer su mnogi i sa ovim dozama iskusili izuzetan napredak u čistoj mišićnoj masi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *