prirodni lekovi za jetruMnoge hemikalije svakodnevno prolaze kroz našu jetru, koja mora da se nosi sa ovim teretom. U većini slučajeva ona uspeva da očistiti krv od ovih toksina. Međutim, postoje situacije kada je jetra zaista preopterećena i potrebna joj je pomoć.
To su: bolesti jetre, trovanje, preterano uzimanje lekova, korišćenje oralnih kontraceptivnih sredstava, prekomerno unošenje kafe i alkohola i nepravilna ishrana tokom dužeg vremena.

Namirnice koje naša jetra voli
Za zdravlje jetre važno je u ishranu uvrstiti voće i povrće bogato kalijumom, kao što su banana, badem, paradajz, suvo grožđe, šljiva, i obezbediti potrebnu količinu vode (1-2 litra dnevno). Tradicionalni pristup čišćenju jetre je redovno ispijanje sokova od povrća (šargarepa, cvekle, radič, maslačak).

Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumerenost u hrani i piću takode tera jetru na prekovremeni rad, a umorna jetra nije tako efikasna u uklanjanju štetnih materija kao kad je rasterećena.

Hrana za zdravu jetru koju svakako treba da uvrstite u jelovnik su:

Artičoka – jer ima visok udeo silimarina i inulina, koji imaju zaštitni učinak na jetru, zatim stimuliše funkciju jetre i smanjuje nivo masnoća i holesterola u krvi.

Beli luk – jer sadrži sumporna jedinjenja koja pomažu u detoksikaciji štetnih metala, kao što je živa, a upravo taj učinak je zaslužan za indirektno povoljno delovanje na jetru.

Mahunarke – jer su bogate aminokiselinom argininom, koja pomaže u procesu detoksikacije amonijaka, toksičnog nusprodukta koji nastaje prilikom razgradnje proteina. Upravo je jetra mesto na kom se odvija proces detoksikacije amonijaka.

Šargarepa – jer su indijski naučnici otkrili da pojačava dejstvo nekih enzima koji ubrzavaju detoksikaciju jetre.

Gorko i zeleno povrće
– jer hlorofil deluje kao čistač krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od slobodnih radikala.

Sok od šargarepe i cvekle za regeneraciju jetre

U sokovnik stavite svezu cveklu, šargarepu, jabuku i celer. Oceđeni sok začinite s par kapi limuna. Popijte dok je sveže.