šta netreba jesti pre spavanjaSladoled
Sladoled može da bude velika uteha posle stresnog dana, ali postoji granica koju ne biste smeli da prelazite. Sladoled je pun masti i ako ga jedete pre spavanja, telo nema dovoljno vremena da ih sagori. Takođe je pun šećera, koji će vašem telu poslati signal da nije vreme za spavanje. Na kraju svega, šećer prouzrokuje stvaranje masnih naslaga, a to svakako ne želite.

Celer
Možda će vas iznenaditi što je celer na ovom spisku, ali postoji jednostavan razlog za to. Celer je prirodni diuretik. Drugim recima, imaćete pojačanu potrebu za mokrenjem. Diuretici podstiču oslobađanje vode iz tela. Celer tokom dana je odličan izbor, ali ga izbegavajte pre spavanja, jer umesto mirno u krevetu, noć možete provesti u toaletu. Povrće je važan činilac uravnotežene ishrane, ali izbegavajte celer uveče ako želite da se naspavate.

Testenine
Jednostavne su za pripremu, što ih čini pogodnim za večernji obrok. Ipak, testenine su pune ugljenih hidrata i ako ih jedete pre spavanja, ti ugljeni hidrati će se pretvoriti u masne naslage. U tome će im pomoći dodaci koji idu uz testeninu (ulje, sir, sos). Većina testenina ima visok glikemijski indeks, zbog čega će se nivo šećera u krvi povećatii, ometati san i verovatno vas buditi usred noći.

Pica
Želucu je, kao i ostatku organizma, potrebno opuštanje pre spavanja, a pica ga sigurno neće opustiti, naprotiv. To nije lagano jelo, pa će želudac morat da bude aktivan baš u vreme kad vi želite da mirno sanjate. Jedno parče pice neće napraviti veliku štetu, ali kada ste se poslednji put zaustavili nakon što ste pojeli samo jedno parče?

Beli luk
Možda ne jedete beli luk pre spavanja s partnerom da biste izbegli loš zadah iako je zdrav, beli luk je poznat kao “ljuta” namirnica, zbog čega može da izazove gorušicu. Ako su vam organi z varenje osetljivi i često imate problem
sa gorušicom, izbegavajte sve ljute namirnice (beli luk, ljuta paprika) pre spavanja da ne biste uznemirili želudac.

Tamna čokolada

Ko ne voli da pojede kockicu čokolade pre odlaska u krevet? Taj božanstveni slatki ukus odgovara svima. Nažalost, ako želite kvalitetan san, tamnu čokoladu trebalo bi da izbegavate jer sadrži kofein, a poznato je da on razbuđuje. Osim toga, tamna čokolada u svom sastavi ima i jedinjenja koja mogu malo da ubrzaju rad srca. Ako već ne možete da odolite ovoj poslastici u kasnim satima, bolji izbor je bela čokolada.

Alkohol
Postoji verovanje da alkohol opušta i pomaže da se lakše utone u san. To je delimično tačno, ali san posle konzumacije alkohola neće biti miran i okrepljujuć. Alkohol narušava kvalitet sna, može da izazove nemir, buđenje tokom noći i osećaj neispavanosti ujutro. Ako redovno pijete alkohol da biste se uspavali, možete da postanete zavisnik.

Crveno meso
Nemojte potpuno da izbegavate crveno meso jer sadrži veliku količinu gvožđa i triptofana, koji podstiču dobar san. Ipak, crveno meso je bogato proteinima koji zahtevaju naporan rad organa za varenje. Ako crveno meso jedete kasno uveče, trebaće vam dobar deo noći da ga svarite i zato nećete dobro spavati.

Nekoliko koraka koji će vam pomoći da se svakog jutra budite odmorni
• Svake večeri odlazite u krevet u približno isto vreme.
• Svakog jutra se budite u približno isto vreme, čak i kad je neradan dan.
• Neka spavaća soba bude prijatna, mračna i tiha.
• Uložote u kvalitetan dušek i jastuk.
• Nemojte jesti 2 do 3 sata pre spavanja.
• Izbegavajte alkohol, kofein i cigarete nekoliko sati pre spavanja.
• Vežbajte redovno, ali najmanje 3 sata pre spavanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *