hrana koja nadimaNadutost mogu izazvati pasulj , brokoli , kruške pa i žvake , no isto će uzrokovati i premalo žvakanja tokom jedenja što za posledicu može imati i bolne grčeve .

Kruške i jabuke
Kruške i jabuke bogate su vlaknima koji produžava osećaj sitosti , ali i sadrže velike količine glukoze i fruktoze koje organizam sporo vari pa se javlja nadimanje . Uprkos tome stručnjaci ne preporučuju njihovo potpuno izbacivanje iz ishrane zbog visoke nutritivne vrednosti . Najbolje je jesti pola jabuke ili kruške na dan , ali bez kore ako vam se stomak od njih nadima .

Pasulj
Pasulj obiluje oligosaharidima , složenim šećerima koje telo ne može da svari . Apsorbovati ih mogu crevne bakterije koje proizvode jedenjem gasove i stvaraju nadutost . Uprkos tome , pasulj se preporučuje jesti u manjim količinama i nikako ne kombinovati sa hranom koja bi mogla da izazove neprijatan osećaj .

Brokoli , kupus i špargle
Hrana koja nadima može stvoriti velike probavne smetnje.Ako često konzumiate hranu koja nadima možete dugoročno smanjiti kvalitet života.
Brokoli , kupus i špargle na telo deluju slično kao i pasulj .One su bogate složenim šećerima Trisaharidi koji razgrađuju bakterije i pritom stvaraju gasove .Preporučuje se da se jedu sirove , ali ih je potrebno najpre termički obraditi .

Gazirana pića
Slatka gazirana pića sadrže mehuriće vazduha koji se nakupljaju u stomaku i uzrokuju nadutost . Najbolje ih je izbegavati i umesto toga piti vodu koja je ujedno i najzdravija za organizam .

Žvakaće gume
Žvakaće gume i tvrde bombone takođe uzrokuju nadutost , zato što se žvakanjem udiše puno vazduha koji se nakuplja u stomaku . Slično se dešava i kod prebrzog gutanja hrane , pa se prepručuje svaki zalogaj sažvakati najmanje 20 puta .

Brza i masna hrana nadima
Brza i masna hrana kombinacija je masti i šećera . Ona ostavlja osećaj težine u stomaku zato što se masti puno teže vare od ugljenih hidrata i proteina , dok šećer brzo iz želuca stiže u creva te uzrokuje nadutost .

Slana hrana
Vrlo slana hrana podstiče zadržavanje vode u telu , a samim time i nadima.Upravo je zbog toga grickalice poput čipsa najbolje izbegavati , ali i prerađenu hranu koja obiluje solima .

Mleko i mlečni proizvodi
Mleko i mlečni proizvodu mogu i kod zdravih ljudi izazvati nadutost , no ipak se ti problemi najčešće povezuju s onima koji ne podnose laktozu .Intolerancija na laktozu karakter je zapravo da telo nema enzim koji razgrađuje je što potom izaziva probavne smetnje .