merač-pritiska

Zdravo srce i jaki i čisti krvni sudovi su osnovni elementi dobrog funkcionisanja kardiovaskularnog sistema kod čoveka, a jedan od načina da to postignemo je i konzumiranje hrane koja blagotvorno deluje na naš krvotok. Dodavanje određenih namirnica u svakodnevni jelovnik može pomoći u sprečavanju začepljenja arterija i smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja. Narodski rečeno, te namirnice čiste krv i krvne sudove.

Uvek je najbolje delovati preventivno i u redovnu ishranu uvrstiti hranu koja će onemogućiti stvaranje plaka i ojačati naše srce i krvne sudove. Sa druge strane, ako već imate neke simptome, lako se zamarate, otežano dišete, imate nepravilan ili ubrzan rad srca, gojazni ste i bolujete od povišenog krvnog pritisak, teško da će vam samo zdrav način ishrane biti od pomoći. U tom slučaju trebali biste pre svega posetiti lekara i izvršiti detaljan pregled srca i krvnih sudova.

Kada je u pitanju srce, pravo stanje pokazaće ehokardiografija, neinvazivna metoda koja može otkriti brojne probleme i nepravilnosti u radu srčanog mišića. Za arterije i vene, posle opšteg pregleda lekar će vam verovatno predložiti kolor dopler, takođe neinvazivni ultrazvučni pregled kojim se proverava protočnost krvi kroz krvne sudove.

Ipak, da ne biste došli u ovakvo stanje, najbolje je da na vreme promenite način ishrane i počnete da konzumirate namirnice koja štite srce i krvne sudove i mogu preventivno delovati protiv svih kardiovaskularnih oboljenja. Evo kojih 10 namirnica vam mogu pomoći da očistite krvne sudove.

#1 Beli luk

Sirovi beli luk je odlična namirnica za čišćenje krvi. Sadrži alicin, jedinjenje koje u sebi ima sumpor i koje se aktivira nakon što se beli luk zgnječi, sažvaće ili isecka. Dokazi koje danas imamo zahvaljujući brojnim naučnim studijama nepobitno govore da beli luk detoksikuje krv i štiti jetru od toksičnih agenasa. Takođe je i odlična opcija u borbi protiv masnoće i lošeg holesterola.

Isto tako, beli luk ima i antimikrobna svojstva, pa osim što čisti krv, pomaže i zaštiti creva od neželjenih bakterija, parazita i virusa. Zato, bez obzira na njegov jako specifičan miris i ukus, počnite postepeno da dodajete beli luk u vašu svakodnevnu ishranu.

#2 Cvekla

Cvekla je bogat izvor nitrata koje naše telo pretvara u azotni oksid, signalni molekul sa mnogim bitnim ulogama u našem organizmu. Upala u krvnim sudovima dovodi upravo do smanjene proizvodnje azotnog oksida. Pa kako biste sprečili gubitak azotnog oksida redovno konzumirajte cveklu.

Konzumiranje hrane koja je bogata nitratima pomaže u boljem funkcionisanju krvnih sudova i smanjenju upale, što je vrlo korisno u prevenciji i sprečavanju nastanka ateroskleroze. Naučnici su u brojnim istraživanjima otkrili povezanost između unosa nitrata ishranom i smanjenog rizika od smrtnog ishoda uzrokovanog aterosklerozom.

žena-pije-vodu

#3 Voda

Voda je najčešće konzumiran i najjednostavniji prirodni prečišćivač krvi. Bubrezi izbacuju toksine iz krvi kroz urin, a voda je najbolji izbor da se ceo ovaj proces stimuliše.

Prema Ajurvedi i tradicionalnoj indijskoj medicini, idealan način da se voda koristi kao prečišćivač krvnih sudova je da se prokuva i preko noći ostavi da se prohladi u bakarnoj posudi. Tako pripremljenu vodu treba popiti sledećeg dana na prazan stomak. Bakar ima tendenciju da umiri vašu jetru od prekomernog rada koji ona obavlja kako bi detoksikovala krv, a pritom voda pomaže, odnosno stimuliše proces eliminacije otpada iz organizma.

#4 Bobičasto i jagodičasto voće

Često konzumiranje bobičastog i jagodičastog voća kao što su borovnice, brusnice, grožđe, jagode, maline i kupine, povezano je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i ateroskleroze. Ovo voće pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuje upalne procese i sprečava nakupljanje holesterola uz pomoć polifenola.

Pored toga što sprečavaju nakupljanje holesterola koji može biti opasan po naše srce i krvne sudove, polifenoli imaju brojne druge pozitivne efekte na naše zdravlje. Neki od njih su mladalački izgled kože, usporavanje starenja, jačanje imuniteta, bolje varenje hrane, a time i regulisanje telesne težine, kao i poboljšanje raspoloženja. Polifenoli su u stvari najmoćniji prirodni antioksidanti.

Takođe, ako za primer uzmemo grožđe, ono sadrži flavonoide, kvercetin i resveratrol, koji sprečavaju stvaranje LDL lošeg holesterola. I ne samo da pomaže u čišćenju krvnih sudova, već redovno konzumiranje grožđa može smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, svodeći na taj način verovatnoću srčanog udara na minimum.

#5 Brokoli

Za brokoli se kaže da je jedan od najboljih prirodnih prečišćivača krvi koji pomaže u uklanjanju toksina iz tela. Ovo povrće sadrži kalcijum, vitamin C, omega-3 masne kiseline, dijetalna vlakna, kalijum, mangan, fosfor i glukozinolate.

Redovnim konzumiranjem brokolija osiguravate da se vaše telo napuni antioksidantima koji pomažu detoksikaciji krvi i jačanju imunološkog sistema. Isto tako, brokoli je odličan za dijabetičare koji imaju 5 puta veće šanse da razviju kardiovaskularne bolesti od zdravog čoveka. Ubacite ga u svoj jelovnik kroz salate ili neka jela koja se ne peku i ne prže, već samo kuvaju, kako biste iz njega izvukli najbolje.

#6 Maslinovo ulje

Malisnovo ulje je bogato mononezasićenim mastima. Kada se one pomešaju sa molekulima lošeg holesterola on će manje oksidisati. To će onemogućiti holesterol da se zalepi za zidove arterija i formira plak (mešavina masti, holesterola, kalcijuma i otpada koji se taloži unutar zidova arterija). Zbog toga treba svakodnevno u ishrani koristiti maslinovo ulje. Najbolje je koristiti devičansko, hladno ceđeno, kako bi njegov efekat na organizam bio potpun.

#7 Pasulj

Pasulj je još jedna od namirnica koja ima tendenciju da prirodno očisti krvne sudove. Konzumiranje hrane bogate vlaknima, poput pasulja je od suštinskog značaja u sprečavanju ateroskleroze. Ako ga uvrstite u redovnu ishranu on će držati holesterol u optimalnim granicama i smanjiti rizik od začepljenja arterija. Mnoge studije su pokazale da konzumiranje pasulja može značajno smanjiti nivo LDL holesterola, ali isto tako i krvni pritisak, rizik od nastajanja dijabetesa tipa 2 i poboljšati funkciju arterija.

riba-fileti

#8 Masna riba

Neke vrste riba poput lososa i tunjevine bi trebalo da budu na vašem redovnom jelovniku barem dva puta nedeljno. Masne ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama i sprečavaju stvaranje lošeg holesterola i krvnih ugrušaka u aretijama. Istovremeno, omega-3 masne kiseline mogu zaustaviti taloženje masti, pa se zato masne ribe smatraju prilično efikasnom hranom kada je u pitanju čišćenje krvnih sudova. Osim toga, pokazalo se da omega-3 masne kiseline smanjuju nivo triglicerida u krvi i snižavaju krvni pritisak.

#9 Jabuke

Jabuke, ali i ostalo sveže voće kao što su šljive i kruške, imaju pektinska vlakna koja su takođe korisna u čišćenju krvnih sudova. Pektini se vezuju za višak masti u krvi i na taj način nam pomažu da je pročistimo. Oni takođe vezuju i teške metale i druge štetne hemikalije u našem organizmu i efikasno ih uklanjaju. Količina kvarcetina, kalijuma i magnezijuma u jabukama će pomoći smanjenju nivoa holesterola i držati ga pod kontrolom. Dakle, jedna do dve jabuke dnevno treba da postane vaša uobičajena rutina.

#10 Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, uključujući zelenu salatu, kelj, rukolu, blitvu i spanać, nudi obilje hranljivih materija koje mogu pomoći u zaštiti od ateroskleroze. Ono je dobar izvor dijetalnih nitrata koji poboljšavaju funkcionisanje krvnih sudova i smanjuju upalne procese, ali je takođe bogato i kalijumom. Ovaj mineral sprečava vaskularnu kalcifikaciju, proces koji doprinosi pojavi ateroskleroze.

Ovo su smo neke od namirnica koje vam mogu pomoću da na prirodan način očistite vaše krvne sudove. Ako su oni ipak previše zapušeni i imate većih zdravstvenih problema, obavezno se javite svom lekaru. Preventiva i pravovremena reakcija, uz medicinu koja je napredovala daju odlične rezultate kad je u pitanju očuvanje kardiovaskularnog sistema čoveka.