Da li ste čuli za neverovatnu himalajsku so koja dolazi direktno iz himalajskih planina? Ona sadrži neka prilično neverovatna svojstva i jedan je od izvanrednih začina koje morate imati u svojoj kuhinji.Himalajska so je apsolutno odlična zamena za kuhinjsku so, a ubrzo ćemo objasniti i zašto.

Pre svega, šta čini himalajsku kristalnu so tako neverovatnom?

Pre oko 200 miliona godina, postojala su slana kristalizovana morska dna koja su bila prekrivena lavom. Pošto je čuvana u netaknutoj prirodi, okružena snegom i ledom toliko godina,so je bila zaštićena od zagađenja današnjice. Mnogi ljudi veruju da je ova ružičasta so sa Himajala najčistija so koja se može pronaći na planeti Zemlji.

Minerali i energija
Himalajska so sadrži tragove 84 minerala i elementa koji se nalaze i u ljudskom telu, što je samo po sebi prilično impresivno!

Neki od ovih minerala uključuju:
natrijum-hlorid, sulfat, kalcijum, kalijum i magnezijum. Kada koristite ovu so, vi zapravo unosite manju količinu natrijuma po porciji nego kada koristite kuhinjsku so jer je ona manje prerađena, a i zrnca su krupnija. Himalajska so sadrži manje natrijuma po porciji jer kristali zauzimaju manje mesta nego u visoko prerađenoj kuhinjskoj soli. Još jedna dobra stvar kod himalajske soli je ta što zbog svoje ćelijske strukture skladišti vibracionu energiju. Minerali u ovoj soli postoje u koloidnom obliku što znači da su dovoljno mali da vaše ćelije mogu lako da ih apsorbuju.

himalajska so

Koje su dobre strane?

Neke dobre stvari koje možete očekivati ukoliko koristite himalajsku so umesto obične soli su:

– Pomaže vaskularnom zdravlju
– Održava zdravlje pluća i respiratornih funkcija
– Obezbeđuje stabilan pH balans u ćelijama
– Smanjuje znake starenja
-Utiče na kvalitet saa
-Povećava libido
-Sprečava grčenje mišića
-Povećava hidrataciju
-Jača kosti
-Reguliše krvni pritisak
-Poboljšava cirkulaciju
-Čisti telo od teških metala

Upoređivanje himalajske soli sa drugim solima

Morska so
Iako je i dalje bolji izbor od obične soli, morska so se sve više prerađuje zbog toga naši okeani postaju sve zagađeniji svake godine. Samo se prisetite svih tih masovnih izlivanja nafte koja su se dogodila. Zbog netaknute prirode u kojima se čuva ružičasta so, kaže se da je to najčistija so koja nam je dostupna danas.

Kuhinjska so
Obična, kuhinjska so je u potpunosti prečišćena od većine svojih minerala osim natrijuma i hlorida. Ona se izbeljuje, čisti hemikalijama, a potom zagreva na ekstremno visokim temperaturama. Jod koji se dodaje kuhinjskoj soli je gotovo uvek sintetički zbog čega je našem telu teško da ga apsorbuje. U so se dodaje veštački sastojak za čvrstinu, što joj omogućava da se ne rastvara u vodi ili u posudama za so. Ovaj sastojak onda sprečava da se so apsorbuje u naš organizam što dovodi do njenog nagomilavanja i odlaganja u našim organima. To može prouzrokovati zaista ozbiljne zdravstvene problem. Istraživanja su pokazala da za svaki gram kuhinjske soli koje organizam ne može da se preradi, telo koristi 20 puta više ćelijske energije kako bi neutralizovao količinu natrijum hlorida koji je prisutan u hemijski prerađenoj soli.

To je u velikoj meri jedan od razloga zbog kojeg je so na lošem glasu. Nije uvek so ta koja je nezdrava po nas, već je to prerađena kuhinjska so koja je nevažna za naše telo. Pored toga, mnogi od nas koriste previše prerađenu hranu. Takva hrana sadrži neverovatne količine soli što nije dobro. Nije stvar u tome da ograničimo količinu soli, već da koristimo što prirodnije, domaće namirnice. Tako možemo dodati so dok kuvamo ili posuti malo po jelu bez da brinemo o visokom pritisku itd.
POVEZANO >>> Lampa od himalajske soli