Celerova i himalajska so su zdravije zamene za kuhinjsku so koja je izvor mnogih zdravstvenih problema pre svega jer se prekomerno upotrebljava u ishrani…U sledećem članku saznajte šta je celerova so, kako se pravi i zašto je himalajska so najzdravija na svetu…

– Celerova so. Mešavina je celera i soli u odnosu 1:3. Ako je pravite sami, najbolje je da koristite morsku so. Celerova so je odlična zamena za jodiranu so budući da je sam celer veoma Iekovit: sadrži brojne vitamine i minerale, prirodni je diuretik – pospešuje eliminaciju viška vode iz organizma, jača imunitet, snižava krvni pritisak i trigliceride i podiže nivo dobrog holesterola. Osim toga, pospešuje varenje i olakšava probavne tegobe. Još jedna prednost ove soli jeste to što ne sadrži štetni natrijum-glutaminat. Celerova so pravi se vrlo jednostavno i odlična je za upotrebu tokom perioda odvikavanja od soli.

celerova so

Recept za pravljenje celerove soli: Jedan čvrst i zdrav koren celera oljuštiti i izrendati pa pomešati s morskom soli u razmeri 1:3, dobro izmešati i ostaviti da stoji u poklopljenoj posudi 20 sati. Mešavinu zatim istresti u tepsiju i sušiti u rer ni na 80 stepeni sve dok ne očvrsne. Masu izvaditi, prohladiti i samleti. Čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj tegli.

– Himalajska so. Prirodna himalajska so najčistija je i najzdravija na svetu. Istraživanja su pokazala da sadrži 84 minerala, elektrolita i elemenata, što je neverovatan broj kad se uzme u obzir da je ukupan broj elemenata dosad poznatih nauci -118! S druge strane, rafinisana kuhinjska so sadrži samo čist natrijum-hlorid, kome je naknadno dodat jod. Dakle, ukoliko imamo nedostatak nekog vitamina u organizmu, korišćenjem himalajske soli možemo ga nadomestiti. Kod čoveka se najčešće sreće deficit joda, magnezij uma, cinka, gvozda i kalcijuma, a upravo ovih pet minerala u izobilju ima u himalajskoj soli. Prednosti i zdravstvena korist ove soli jesu mnogobrojne, ali to ne znači da je treba koristiti bez mere. Preporuka je da se ne uzima više od tri grama himalajske soli dnevno, kao što je slučaj i s drugim vrstama soli, ali ćete njenom upotrebom doprineti poboljšanju zdravlja, detoksi-kovati organizam, smanjiti mu kiselost (koja je inače preduslov za nastanak raznih bolesti), ojačati imunitet, poboljšati kvalitet kože i si. Himalajsku so uvek dodajite pred kraj kuvanja.