heljda lekovitostŽitarice zauzimaju, počasno mesto. Smatrane su darom božanstva, izvorom života i dobrobiti, a poštovanje prema njima izražavano je obredima vezanim za setvu, žetvu i velike događaje.

Među svim ostalim zrnevljem koje zemlja rađa, neveliko, crno, trouglasto zrno heljde sasvim je posebno. Posmatrajući ga, ne možete se oteti utisku da se nalazite pred savršenim projektom prirode, koji je brušen i oblikovan upravo njenim silama i koji krije nešto značajno.

I njeno ime dovodi nas u nedoumicu. Mi je nazivamo heljdom, ostali slovenski narodi grečkom ili grečihom. Da li joj poreklo treba tražiti u drevnoj Heladi, odnosno Grčkoj, ostaje da se nagađa. Ono što se, međutim, sasvim sigurno može reći, jeste da ova biljka predstalja jedan od prirodnih lekova za vremena koja dolaze.

Heljda sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožđe, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cink, bor i drugi, organske kiseline i rutin, supstantcu iz grupe vitamina R, koja predstavlja izvanredno lekovito sredstvo za mnoge bolesti savremenog doba. To su, pre svega, hipertenzija, odnosno povišeni krvni pritisak, reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju kao posledica radioaktivnog zračenja. Svakom iole pažljivijem čitaocu kao logična nameće se misao o koincidenciji modernih oboljenja i ponovnom otkrivanju nekih biljaka koje kao da su čekale svoj trenutak. Takav je slučaj sa glogom, lekom protiv menadžerske bolesti, sa matičnjakom i njegovim antidepresivnim programom i mnogim drugim, među kojima je, razume se, i heljda.

Rutin se dobija iz cvetnih izdanaka heljde, u periodu cvetanja sadržaj rutina u biljci se znatno povećava i dostiže i do 2,5%. Ovaj dragoceni sastojak koristi se i kao sredstvo koje povećava elastičnost kapilara, poboljšava njihovu propustljivost.

Narodna medicina preporučuje cvet heljde kao lek protiv kašlja i sluzi u gornjim disajnim putevima. Čaj od lista i cveta heljde upotrebljava se za aterosklerzu, naročito ako je kombinovana sa povišenim krvnim pritiskom. Sveže listove heljde u narodu stavljaju direktno na ranu ili posekotinu, jer oni imaju izraženo baktericidno dejstvo. Najfinije heljdino brašno sa uspehom se može koristiti kao bebi-puder, a može mu se dodati i list heljde, usitnjen u prah. Ovaj ekološki puder ima jedinstvena svojstva, štiti od infekcije i, naravno, stoproceitno je prirodnog porekla.

Od heljdine prekrupe može se spremati zdrava i ukusna kaša, koja spada u vrhunske dijetetske proizvode. Preporučuje se u normalnoj ishrani dece i odraslih, a posebno umnih radnika, jer jača memoriju i koncentragšju. U Rusiji je zovu hranom studenata. Kaša od heljde je takođe lek protiv bolesti želuca i creva, a pomaže i pri nervnim rastrojstvima, malokrvnosti, dijabetesu i gojaznosti.

Kaša od heljde

Heljdina grupa se uveče prelije kipućom vodom i ostavi da stoji preko noći, poklopljena. Ujutru je kaša spremna za jelo.

Hleb od heljde

Hleb od heljde priprema se kao običan hleb sa kvascem, ali se uzima 750 grama belog pšeničnog brašna tipa 500 dodaje 250 grama heljdinog brašna.