groždje kalorije

groždje kalorijeGroždje poznato je od praistorijskih vremena. Postoje dokazi daje gajeno u Aziji pre 500. godine p. n. e. Grožđe se pominje u mnogim biblijskim pričama. Prikazano je i na zidovima egipatskih piramida. U staroj Grčkoj i Rimu, grožđe se gajilo zbog vina koje je od njega pravljeno.

Odličan je izvor mangana, i dobar izvor vitamina B6, tiamina (Vitamin BI), kalijuma, vitamina C.
Grožđe i vino sadrže više od 600 različitih fitonutrijenata uključujući i mnoge koji imaju antioksidativnu aktivnost. Grožđe sadrži flavonoide, fitonutrijente koji daju lepu tamnocrvenu boju voću i crnom vinu. Flavonoidi, uključujući i kvercitin, kao i resveratrol, smanjuju rizik od srčanih bolesti tako što smanjuju zgrušnjavanje krvnih pločica i opasno zgrušavanje krvi i štite od oštećenja slobodnih radikala koji iniciraju aktivnost LDL holesterola.

Fenoli iz kožice grožđa koče protein tirozin kinaze, grupu enzima koji imaju ključnu ulogu u ćelijskoj regulaciji.
Američki istraživači su dokazali da resveratrol direktno utiče na ćelije srčanog mišića koje održavaju srce zdravim. Njihovo istraživanje pokazalo je da resveratrol koči angiotensin II, hormon koji je odgovoran za visok pritsak i srčani udar.

Crvno vino čuva srce! Fitonutrijenti koji snižavaju holesterol zovu se saponini; oni se nalaze u kožici grožđa i rastvaraju u vinu tokom fermentacije. Crno vino sadrži 3-10 puta više saponina od belog vina. Ali, ne samo vino, već i grožđe i sok od grožđa, su korisni za kardiovaskularni sistem: šest čaša soka od grožđa proizvodi isti efekat na zdravlje kardiovaskularnog sistema kao dve čaše crnog vina.

Resveratrol može da poboljša protok krvi u mozgu za 30%, i tako uveliko smanji rizik od moždanog udrara, pokazuju istraživanja na životinjama.
Osim saponina i resveratrola, groždje sadrži i pterostilben, moćan antioksidant za koji je poznato da se uspešno bori protiv raka i snižava holesterol.

U časopisu za primenjenu toksikologiju objavljeno je istraživanje koje sugeriše da resveratrol može da obezbedi zaštitu od benzopirena, glavne kancerogene supstance iz životne sredine koja se dovodi u vezu sa rakom pluća. Druga istraživanja sugerišu da resveratrol može da ukoči rast kancerogenih ćelija u jetri i dojci.
Francuski istraživači otkrili su moćan antikancerogeni agens, akutimisin A, u crnom vinu koje je odstajalo u hrastovom buretu.

Crno, ali ne i belo vino, štiti od raka pluća, sugeriše istraživanje koje su radili naučnici sa Univerziteta Santijago de Kompostela u Španiji.Čaša belog vina dnevno je za 20% povećala rizik od raka pluća, a čaša crnog vina dnevno je smanjila ovaj rizik za 13%. Pretpostavlja se da je odgovor u većoj koncentraciji resveratrola koju ima crno vino.

Kožica crnog grožđa, kao i semenke, sadrže sastojak procijanidin B dimers za koji istraživači kažu da smanjuje veličinu malignog tumora dojke koji je u vezi sa estrogenom i deluje preventivno protiv raka dojke.
Moguće je da postoji veza između konzumiranja crnog vina i smanjenog rizika od alchajmerove bolesti, pokazalo je istraživanje objavljeno u Časopisu biološke hernije. I za ovo je zaslužan resveratrol.
Resveratrol je identifikovan i kao moćni aktivator Sir2 anenzima za koji istraživači kažu da odgovoran za usporavnje procesa starenja.
Istraživači iz Turske su otkrili da seme, kožica i drška grožđa efikasno deluju protiv bakterija, uključujući i ešerihiju i stafilokoke.

Tri čaše crnog vina nedeljno mogle bi da smanje rizik od raka debelog creva i do 70%. Belo vino nema
ova svojstva, jer se tokom proizvodnje belog vina ranije uklanja kožica u kojoj se nalazi resveratrol koji je i u ovom slučaju označen kao glavni krivac .
Količina reveratrola varira između 0,2 do 5,8mg/litar, što zavisi od tipa grožđa i sezone.

Ako pijete sok od grožđa zbog njegove koristi za zdravlje, izbegavajte sokove koji su obeleženi kao “napici od grožđa”, jer se obično radi o zašećerenim napitcima u kojima ima malo pravog grožđa.

Grožđe u lozovači
2 kg belog grožđa tvrde ljuske
400 g šećera
kora od 1 limuna
štapić cimeta
štapić vanile
dobra lozovača
Zrna grožđa odsecite makazama tako da ostane bar milimetar peteljke. Birajte samo zdrava, cela i nenapuknuta zrna. Operite ih u hladnoj vodi, ocedite, obrišite (ne sme ni jedno zrno da pukne) i ostavite da se potpuno osuše u hladu. Suvu vakum teglu napunite zrnima, dodajući cimet, tračice limunove kore i komadiće vanile, sve pospite šećerom i nalijte rakijom da sadržaj tegle bude potpuno prekriven. Teglu zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu, najmanje mesec dana.
(Dr Jovan Tucakov)

Grožđane kure
Grožđane kure preporučuju se protiv hroničnog zatvora, gastritisa, oboljenja jetre i uopšte za jačanje, jer grožđe je vrlo hranljivo, lako se vari i korisno deluje na organizam. Suvo grožđe je veoma hranljivo: upotrebljava se i protiv kašlja i zatvora.
Kamen u bubregu narod leči sokom koji curi kad se u proleće vinova loza orezuje; pije se 3-4 kašike soka dnevno. Istim sokom se peru i oblažu upaljene oči.