I žuti i crveni grejpfrut mogu da smanje nivo “lošeg” LDL holesterola, a crveni snižava trigliceride u krvi…

Grejpfrut je otkriven na Barbadosu u 18. veku i tada je bio poznat kao “zabranjeno voće”. Možda su mu zbog toga botaničari nadenuli ima citrus paradise, rajski citrus.
Sadašnje ime je dobio tek 1814. godine na Jamajci jer raste u grozdovima (na engleskom grejp -grožđe).

SASTAV I LEKOVITO DEJSTVO

– Izuzetan je izvor vitamina C pa jača imunitet i preporučuje se kao preventiva ili da smanji tegobe kod prehlade ili gripa. Pored toga smiruje simptome astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Značajna je njegova uloga antioksidansa za kardiovaskularni sistem.

Grejpfrut je i dobar izvor hranljivih vlakana, vitamina A, kalijuma, folata i vitamina B5.

Grejpfrut, posebno crveni, 1 sadrži likopen, fitonutrijent koji deluje protiv tumora.

Vrednosti 13 najpopularnijih sokova. Sok od grejpfruta je svrstan u red onih koji imaju najveću antioksidativnu vrednost, zajedno sa sokovima grožđa, jabuke i brusnice.

– Fitonutrijenti iz grejpfruta, limonoidi sprečavaju stvaranje tumora jer utiču na stvaranje glutation-S-transferaze, enzima koji podstiče čišćenje organizma. Pulpa grejpfruta sadrži glukarate koji mogu da pomognu u prevenciji raka dojke.

– Prvo istraživanje o uticaju žutog i crvenog grejpfruta na snižavanju holesterola izveli su naučnici sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. Ovo istraživanje je pokazalo da crveni grejpfrut sadrži više bioaktivnih sastojaka i polifenola od žutog, ali i da obe vrste imaju slične količine vlakana, fenolne (karbolne) i askorbinske kiseline.

I žuti i crveni grejpfrut mogu da smanje nivo “lošeg” LDL holesterola, a crveni snižava i trigliceride u krvi.

Sok od grejpfruta (1/21 do 1 1 dnevno) snižava rizik od pojave kamena u bubregu pokazalo je
istraživanje objavljeno u Britanskom časopisu za ishranu.

– Tri čaše (90 g) sveže iscedenog soka od grejpfruta dnevno smanjuju aktivnost enzima koji aktivira rak (posebno pluća i debelog creva) uzrokovan hemikalijama pronađenim u duvanskom dimu.

Grejpfrut sprečava gojaznost snižavanjem nivoa insulina.

Sok grejpfruta značajano povećava lučenje i aktivnost enzima jetre koji deluju na čišćenje organizma i eliminisanje toksina.

– Naringenin, flavonoid koji se nalazi u grejpfrutu, pomaže kod raka prostatepokazalo je istraživanje za biohemiju hrane.

grejpfrut

Grejpfrut čuvajte na sobnoj temperaturi (može đa se održi do nedelju dana), a u frižideru može da se očuva 2-3 nedelje. Obavezno operite grejpfrut pre nego što ga isečete jer, iako nećete da jedete koru, nožem možete da prenesete bakterije i prljavština na “meso”. Dodajte kriške grejpfruta u zelenu salatu i dobićete zanimljivu kombinaciju ukusa.

Grejpfrut u kombinaciji sa kuva-nim škampima i avokadom, serviranim na zelenoj salati, uneće tropski dah u vašu kuhinju.

Grejpfrut pospešuje delovanje nekih lekova. Reč je o imunosupresantu ciklosporinu i lekovima koji blokiraju prolaz kalcijuma (felodipin, nifedipin, verapamil). A, sok grejpfruta pomaže da se bolje iskoriste lekovi kao što su terfenadin (antihistami-nik), estradiol (hormon) i antivirusan agens sakvinavir. Istraživanja pokazuju i da bi oni koje uzimaju lekove statine trebalo da izbegavaju ovo voce.

GREJPFRUT, KALORIJE, VITAMINI, MINERALI
u120g

– 36,90 kalorija
– 1,69 g hranljivih vlakana
– 158,67 mg kalijuma
– 46,86 mg vitamina C
– 318,57 IU vitamina A
– 15,01 mcg folata
– 0,35 mg vitamina B5 (pantotenska kiselina)

Recepti


Voćna salata

– 3 grejpfruta
– 1 mandarina
– 350 g jagodičastog voća
– 250 g kravljeg sira
– 100 g žutog šećera

Grejpfrut prepolovite,pažljivo izvadite plod i sitno iseckajte. Umutite sir sa šećerom i malo soka od grejpfruta, dodajte 1/2 količine grejpfruta i 2/3 drugog voća. Filom namažite jednu od ranije ispečenih kora, preklopite drugom i ukrasite ostatkom voća.