LEKOVITA SVOJSTVA GREJPFRUTAgrejpfrut lekovita svojstva
-Izvrstan je za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema.
-SniŽava nivo holesterola u krvi.
-Šiiti arterije od oboljenja.
-Nadoknađuje izgubljeni kalijum korisćenjem diuretika.
-Pomaže korišćenju gvožđa iz hrane.
-Smanjuje rizik oboljevanja od raka.

Koliko?
Dva do tri ploda grejpfruta dnevno mogu sniziti nivo holesterola u krvi za više od 20% i obezbediti dovoljnu količinu korisnog HDL holesterola. Svakodnevnim korišćenjem citrus plodova u ishrani može se smanjiti opasnost od raka, naročito pankreasa i stomaka.
Plinije, rimski prirodnjak koji je prvi upotrebio naziv »citrus«, proglasio je južno voće za lek. Još pre njega oko 310. godine pre naše ere grčki istoričar Teofast je takođe opisao citrus plodove kao lekove protiv otrova i za bolje disanje.
Naučno je dokazano da sastojci grejpfruta snižavaju nivo holesterola u krvi i deluju kao prečistač arterijskih židova od tzv. krvnih pločica koje, taložeći se, dovode do arterioskleroze. Pre svega pektin iz plodova ima to dejstvo, pa se grejpfrut smatra lekom za sniženje holesterola u krvi.

GREJPFRUTOM PROTIV RAKA
Naučnici podvlače da grejpfrut i drugi citrus plodovi imaju antikancerogenu moć. Naime, utvrđeno je da je u rejonima gde se konzumdra dosta citrusa, veoma malo sl-čajeva oboljenja od raka.Dok neki smatraju da glavnu ulogu igra vitamin C, koji je inače prirodni antioksidans i može da neutralise moć kancerogena, drugi smatraju da grejpfrut ima i neke druge sastojke sa antikancerogenim svojstvima. U Japanu je eksperimentima na miševima utvrđeno da im s injekcijama unetim ekstraktom grejpfruta pod kožu, prestaje rast tumora i da rak popušta u zloćudnosti. Takođe je utvrđeno da kora grejpfruta sprečava promene ćelija koje vode ka kanceru.

U Švedskoj su naučnici, nakon dugotrajnih ispitivanja na ljudima obolelim od raka pankreasa, kao i na zdravima, kojiima su davani citrus plodovi i šargarepa, utvrdili da su onii koji su svakodnevno jeli ovo voće i povrće, imali manji rizik da obole od ove vrste raka.

Praktični saveti:
— Radi sniženja nivoa holesterola, zaštite kardiovaskularnog sistema i samog srca treba jesti »meso« grejpfruta, ako je moguće i sa belom pokoricom, koja se nalazi ispod kore. Za sniženje holesterola moraju se jesti i celulozni delovi ploda i celulozni delovi »mesa«. Sok od grejpfruta nema puno pektina, te ne pokazuje korisna svojstva u pogledu korekcije holesterola.
grejpfrut lekovita svojstva

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *