GREJPFRUT SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOSTgrejpfrut kalorije

Veoma ukusno, aromatično i osvežavajuće vitaminsko voće. Koriste se zreli sveži plodovi, kao i sok od grejpfruta ili kompot, ali i kao sastojak voćnih salata. Plodovi grejpfruta se praktično nalaze na tržištu tokom cele godine. Sadrže puno šećera i nešto biljnih vlakana, a skroba nema.
Kao i drugi citrus plodovi i grejpfrut je veoma cenjen,naročito zbog visokog sadržaja vitamina C. Jedan plod osrednje veličine sadrži oko 80 mg vitamina C, a časa sveže isceđenog soka sadrži 94 mg, što čini više od dnevne potrebne količine u ovom vitaminu za odraslu osobu. Većina vitamina nalazi se u kori i belom sloju ispod kore, te je sveži plod tri puta bogatiji vitaminom C nego ista količina sveže isceđenog soka. Belančevina ima veoma malo, a holesterola i masti nema. Kalorična vrednost je mala.

Bolji su žuti ili crveui pliodovi grejpfruta nego beli, jer sadrže više vitamina A, odnosno karotina koji se u organizmu pretvara u aktiivni vitamin A. 100 g ploda, zavisno od sorte irna 260 — 600 I.J. vitamina A, oko 10% dnevne potrebe organizma.

Grejpfrut i sok od grejpfruta su bogat izvor kalijuma i magnezijuma, svega za oko 20% manje nego pomorandža i sok od pomorandže.

Grejpfrut kalorije na 100 grama
Energija 42 kalorije 2,3%
Grejpfrut nutritivna vrednost
Ugljeni hidrati 10,7 g 8%
Proteini 0,77 g 1%
Ukupno masti 0,14 g <1%
Dijetalna vlakna 1,70 g 4%
Vitamini
13 mikrograma folata 3%
Niacin 0,204 mg 1,5%
Pantotenska kiselina 0.262 mg 5%
Piridoksin 0,053 mg 4%
Riboflavin 0,031 mg 2,5%
Tiamin 0,043 mg 4%
Vitamin A 1150 IU 38%
Vitamin C 31,2 mg 52%
Vitamin E 0,13 mg 1%
Minerali
Kalcijum 22 mg 2%
Bakar 0,032 mg 4%
Gvožđe 0,08 mg 1%
Magnezijum 9 mg 2%
Fosfor 18 mg 2,5%
Cink 0,07 mg 1%

Kupovati: čvrste i za svoju veličinu teške plodove, što znači da imajiu dosta soka. Kora treba da bude tanka, glatka i fiino zrnasta. Uglavnom je žute boje, zavisno od varijeteta, a može biti prošarana crvenim ili zelenim nijansama. Umereno zelenkasto šatirani (prošarani) plodovi grejpfruta ukazuju na to da ima puno šećera. U prodaji se ne sme nalaziti grejpfrut koji sadrži manije od 35% soka u odnosu na težinu ploda.

Izbegavati: grejpfrut sa naboranom i smežuranom korom i za svoju velioinu lagane plodove, jer to ukazuje na to da je meso u unutrašnjosti suvo i sa malo soka. Takođe ne treba kupovati plodove sa neizraženom bojom i povredama na kori.

Čuvati ga do potrošnje u hladnoj prostoriji ili frižideru. Tako se može držati do dve nedelje.

Sok grejpfruta čuvati u stakleniim posudama, dobro zatvorenim i do vrha napunjenim, jer vazduh utiče na oksidaciju i gubitak vitamina C. Plastična ambalaža se ne preporučuje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *