jela od graska

grasakLEKOVITA SVOJSTVA GRAŠKA
-Snižavanje nivoa holesterola u krvi.
-Korisna hrana za dijabetičare.
-Štiti od zapaljenja slepog creva.
-Sadrži sastojke koji štite od raka.
-Sadrzi kontraceptivne materije.

U narodnoj medicini grašak je na glasu kao kontraceptivno sredstvo. Sušeni zeleni grašak, prema brojnim studijama, sadrži dobro poznato sredstvo protiv plodnosti. Neki naučnici iz Indije pokušavali su da iz graška izdvoje kontraceptivnu materiju, jer je u Indiji dobro poznat problem visobog nataliteta. Na ovu ideju istraživači su došli nakon uočavanja činjenice da je na Tibetu, gde pretežnu hranu stanovništva predstavljaju ječam i grašak, natalitet nizak i pored uslova života koji se ne razlikuju od uslova širom Indije. Dr Sanyal je u torne uspeo i identifikovao je filofidrokinon materiju iz graška, koja, kada se koncentriše u kapsulama i daje ženama, simanjuje graviditet za 50% do 60%. Slično dejstvo ova materija ima i kod muškaraca.

GRAŠAK ZA DIJABETES I SRCE
Grašak se vari sporo, tako da se sporo podiže nivo šećera u krvi. Stoga organizmu treba manje insulina za održavanje nivoa šećera posle konzumiranja zrnaste hrane, nego kada se jede hrana sa puno ugljenih hidrata, kao što
su hleb, krompir i drugo. Na Univerzitetu Kentaki utvrđeno je da se kod diijabetičara tipa I, koji ne proizvode sopstvenii insulin, smanjuje dnevno unošenje insulina za 38%. Za dijabeiičare tipa II. kojii mogu proizvesiti nešto insulina, dijeta sa graškom i zrnastom hranom smanjuje potrebu za insulindnjekcijama za 98 odsto.

Grasak je koristan za srce i krvne sudove, jer je bogat rasivorljivim biljnim vlaknima koja stimulišu organizam da smanji nivo štetnog holesterola LDL. Pola šolje odnosno činije konzervisanog graška sadrži 2,7 g rastvorljivih biljnih vlakana. Lomljeni suvi grašak i sočivo sadrže 1,7 g biljniih vlakana u količini od pola činiije. To znači da ond takođe kontrolišu šećer u krvi, te su odlična hrana za dijabetičare i mogu sniziti povišenii krvni pritisak. Egipatski naučnik je davanjem injekcija ekstrakta graška u vene pasa izazvao privremeno sniženje krvnog pritiska kod njih.

Grašak, kao zrnasta hrana, koncentrovani je izvor enzima oteaze koji koči razvoj izvesnih virusa i hemijskih kancerogena u organima za varenje. Stoga se grašak smatra preventivnom hranom od nekih infekcija i raka, naročito raka prostate.

Grašak može, iz još nepoznatih razloga, sprečiti zapaljenje slepog creva, a do tog zaključka se došlo utvrđivanjem veze između potrošnje graška u ishrani i male zastupljenosti zapaljenja slepog creva. Ovo je 1986.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *