Kako se koristi goveđi želatin?

Goveđi želatin se ne koristi samo kod pripreme različitih jela, nego i kao lekovito sredstvo. Goveži želatin se dobija tokom procesa prerade vezivnog tkiva krupne rogate stoke – otuda naziv goveđi. Njegov osnovni sastojak jeste prirodni kolagen, što je svakako našlo primenu u lečenju. Osim kolagena, goveđi želatin sadrži još i dve esencijalne aminokiseline: prolin i hidroksiprolin. Upravo ove 3 navedene supstance imaju značajno dejstvo na vezivno tkivo u našem organizmu (mišići, tetive, zglobovi, kosti).

govedji zelatin

Goveđi želatin se prvobitno koristio za pripremu različitih jela gde je potrebno da veže sadržaj jela, kao na primer kod pihtija, filova za torte, voćnih želea itd. Međutim, u ovom tekstu ćete saznati za koje se sve zdravstvene tegobe koristi želatin.

Kako se koristi goveđi želatin? Potrebno je da uveče pripremite smesu od 2 kafene kašike želatina I 50 ml vode, i tako pripremljenu smesu ostavite da odstoji preko noći na sobnoj temperaturi. Ujutru će smesa poprimiti oblik želea i kao takvu je konzumirate. Dakle, potrebno je da 30 dana svako jutro na prazan stomak konzumirate ovako pripremljen goveđi želatin. Zatim se pravi pauza od 6 meseci, a ponavlja se ceo postupak po potrebi. Tokom konzumiranja goveđeg želatina možete nesmetano da koristite druge lekove ili bilo kakvu terapiju, dakle, nemaju međusobnih uticaja. Goveđi želatin možete kupiti u prodavnici zdrave hrane.

Lekovitost goveđeg želatina

Najznačajnije dejstvo goveđeg želatina jeste da pospešuje očuvanje i obnavljanje funkcije vezivnog tkiva. Kako sadrži kolagen, bitan je i za održavanje kvaliteta kože, kose i noktiju.

Lekovitost goveđeg želatina ima primenu u sledećim situacijama:

  • jača zglobove i kosti

  • povećava mentalne sposobnosti

  • dovodi do poboljšanja kvaliteta kože, kose i noktiju

  • sprečava osteoporozu

  • jača srčani mišić

  • poboljšava metabolizam

  • normalizuje funkciju mišića

  • povećava elastičnost tetiva i ligamenata

  • koristi se nakon povreda, preloma i uganuća kostiju i zglobova

Goveđi želatin za kičmu

Imate problema sa kičmom i bolovima u leđima, uostalom, kao i većina populacije danas? Oslobodite se bolova u leđima uz pomoć goveđeg želatina! Već smo naglasili da želatin pozitivno utiče na koštani sistem čoveka, pa tako i na kičmu. Koristi se kao lek za kičmu, kod kostobolje i oštećene hrskavice. Goveđi želatin sadrži lekovite sastojke koji pomažu ozdravljenju i obnavljanju vezivnog tkiva.

Goveđi želatin za kosu

Ukoliko imate problema sa kvalitetom kose, ne brinite, goveži želatin je i tu našao svoju primenu! Kolagen je taj sastojak koji omogućava goveđem želatinu da se koristi za poboljšanje kvaliteta kose, jer znamo da naša kosa sadrži kolagen. Možete napraviti masku za kosu od želatina, i to tako što izmešate 1 kašiku želatina sa 3 kašike hladne vode. Nakon što odstoji 10-ak minuta, smesu zagrejte na vodenoj pari, a zatim brzo dok se smesa ne stegne nanesite je na vlažnu kosu (aktivni sastojci goveđeg želatina dublje prodiru u kosu kada su u toplom obliku). Masku držite maksimalno 60 minuta, a potom isperite kosu. Primetićete kako vam je kosa zdravija, jača i mekša.

Goveđi želatin za lice

Goveđi želatin je našao svoju primenu i u nezi kože. Kolagen ulazi u sastav naše kože, a goveđi želatin sadrži upravo kolagen. Ukoliko želite glatku, zategnutu i negovanu kožu lica – koristite maske za lice na bazi goveđeg želatina! On usporava i starenje, tako da će se efikasno izboriti sa vašim borama ili će sprečiti nastanak istih.

Dakle, za negu i kvalitet kože lica možete koristiti maske od želatina, ali dovoljno je i da unosite svakodnevno goveđi želatin u svoj organizam putem ishrane. Lepo i zategnuto lice uz goveđi želatin!

Goveđi želatin za mršavljenje

Jedna od blagodeti goveđeg želatina jeste da ubrzava metabolizam i olakšava varenje hrane – dakle, jasno je njegovo dejstvo na mršavljenje! Osim toga, želatin je prepun nutrijenata i dragocenih sastojaka koji naš organizam čine sitim, tako da ne osećamo potrebu za unosom preterane količine hrane.

Goveđi želatin, upravo zbog ovog svojstva, ulazi u sastav mnogih dijeta.