Još u prvom veku naše ere, slavni rimski medicinski enciklopedista aurelije Cezar upozoravao je: „Ako u stomaku postoji čir, treba jesti blagu hranu i lepljivu hranu… Treba izbegavati sve što je ljuto i kiselo.”Skoro dve hiljade godina, lagana ishrana je bila glavni lek za osobe koje pate od čireva i gorušice. Danas to više nije. Moderna nauka je preokrenula taj koncept…
gorusica
Ishrana koja može da pomogne kod gorušice: Banane,jabuka,sok od kupusa ,slatki koren (sladić) čaj, ljuti čili začin.
Hrana koja može da pogorša čir i gorušicu: mleko,pivo ,kafa, kofein.

Delovanje ishrane na čir i gorušicu
Neposredan uzrok čira želuca i gorušice je prilično jednostavan. Želudac luči više želudačne kiseline i enzima za varenje nego što njegova sluzokoža i sluzokoža dvanaestopalačnog creva mogu da podnesu. Prema tome, mešavina kiseline i enzima izjeda tkivo sluzokože tako što je u stvari vari. Tkivo bi se pri tom oduprelo da ima snage. Napadi stvaraju upalu, rane, sitna udubljenja, ponekad krvarenje i često dosta jak bol u stomaku prouzrokovan nagrizanjem sluzokože i osećajem pečenja koje nazivamo gorušica.
Gorušica je neravnoteža izmedu pogrešno usmerenog lučenja kiseline i sposobnosti sluzokože želuca da se odupre nagrizanju. Osnovni uzrok čireva još uvek je sporan, iako veliki broj novih dokaza svaljuje krivicu na bakterijsku infekciju bakterijom Helico-bacter pylori. Pretpostavlja se da ta infekcija oslobada kiselinu u želucu, izazivajući čir i gorušicu. Zato, danas mnogi lekari koriste antibiotike kako bi sprečili ponovnu pojavu čireva. Hrana i piće koje putuje kroz želudac i creva odmah ulazi na mesto gde se nalazi čir i može ublažiti ili pogoršati simptome. Vaš izbor hrane i pića može pomoći u kontroli izlučene količine kiseline i njenog kvaliteta, može da ojača odbranu želudačnih ćelija, tako da budu manje osetijive na napad i možda možete da izlečite čir napadom na bakterije. Razna hrana, koja se već dugo koristi za lečenje čireva, ima antibiotički efekat kojim se može objasniti njen uspeh. Sigurno je da ono što jedete može pogoršati ili ublažiti bol u vašem želucu i doprineti ili naškoditi lečenju čira i gorušice.

Predrasuda o mleku
Ako vam neko savetuje da pijete dosta mleka za smirivanje gorušice, bežite glavom bez obzira. Zdravorazumsko verovanje da mleko ,,neutrališe ili odbija želudačnu kiselinu i pomaže u izlečenju je predrasuda. Još pedesetih godina istraživači su počeli da sumnjaju kako je mleko loš lek, kada nisu mogli da potvrde da ono neutrališe želudačnu kiselinu. Zapravo, mleko postiže prolaznu neutralizaciju koja je veoma kratkotrajna. Često traje samo dvadeset minuta. Posle toga količina kiseline još više poraste, jer mleko podstiče svom snagom lučenje hormona gastrina, koji prouzrokuje oslobadanje još veće količine kiseline pa je napad gorušice još jači.

Čuvajte se lake ishrane.
Postoje veoma mali ili nikakvi dokazi da dugo preporučivana lagana hrana s malo vlakana leči sprečava nastanak gorušice. Baš suprotno, prema postojećem mišljenju. Nedostatak teške hrane, ne samo da sprečava stvaranje čireva, već ih podstiče, naročito čireve na dvanaestopalačnom crevu, koji su bili retki pre 1900. godine, a broj im je naglo skočio u ovom veku, obrazlaže dr Frenk Tovi, hirurg na Londonskom univerzitetu i istaknuti istraživač koji se bavi ishranom i čirevima. Kao dokaz, dr Tovi ističe da Japanci, koji jedu jako dijetalan glazirani pirinač, imaju najveću stopu peptičkog čira na svetu.

Nejasno je kako vlakna deluju. Po jednoj teoriji vlakna deluju kao „odbojnik”. Ona smanjuju količinu želudačne kiseline zato je kod napada gorušice privremeno jabuka najbolji lek. Isto tako, vlakna možda nadražuju želudačnu sluzokožu i tako je čine otpornijom.

Zapamtite: Hrana koja sadrži ugljene hidrate bogate vlaknima je dobra za čireve. Hrana s malo vlakana je štetna, kažu stručnjaci.

Banane – jačaju sluzokožu želuca
Da biste zaštitili vaš želudac od kiseline i gorušice, jedite banane.
Banane deluju na veoma neobičan način. One ne neutrališu želudačnu kiselinu kao što se nekada mislilo. Umesto toga, prema br-tanskom farmaceutu dr Ralfu Bestu s Astonskog univerziteta u Birmingemu, banane podstiču brzo i obilno razmnožavanje ćelija i sluzi koje stvaraju čvršću prepreku izmedu želudačne sluzokože i nagrizajuće kiseline. Zapravo, ako se životinje hrane prahom banane, istraživači su primetili vidijivo jačanje želudačnog zida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *