Glukozamin hondroitin i MSMZaštita za zglobove, ligamente i hrskavicu
Glukozamin je prirodna supstanca veoma zastupljena u ljudskom organizmu i neophodna je za zdravlje i elastičnost vezivnog tkiva, naročito hrskavice. Dodaci ishrani su jedini način da sportista poveća količinu glukozamina u organizmu. Naučnici su otkrili da se 95% oralno unetog glukozamina apsorbuje neoštećeno kroz zid creva, a da se oko 30% skladišti za kasniju sintezu dodatnog vezivnog tkiva.

Za sportiste je to od velikog značaja, jer glukozamin obezbeđuje sirovinu za ponovnu izgradnju kolagenske osnove, što znači oporavak i obnavljanje oštećenog vezivnog tkiva nakon napora ili povreda. Ovo svojstvo je iskorišćeno i kod osteoartritisa koji nastaje iz različitih razloga, ali vrlo često kao posledica sportskih trauma. Profesionalni sportisti, naročito fudbaleri, boluju od osteoartritisa usled hroničnih trauma zglobova i stresa od fizičkog napora, što je slučaj kod sportova izdržljivosti.

Proizvodnja i dobijanje glukosamin hidrohlorida je nešto jeftinija od sulfata, ali im je dejstvo potpuno isto.
U svakom slučaju preporučuje se, ukoliko jedan od njih ne pokaže željeni efekat posle 30 do 60 dana terapije, da se pokuša sa drugim oblikom glukozamina.

Hondroitin sulfat (CSA) je glukozaminoglikan bogat sumporom. On je, kao i glukozamin, sastavni deo hrskavice, čini njenu strukturu, zadržava vodu i hranljive sastojke i omogućava kretanje drugih molekula kroz nju, što je veoma važno s obzirom na odsustvo krvotoka. Hondroitin sulfat stimuliše proizvodnju kolagena i proteoglikana, a inhibira enzime koji ih razgrađuju.

Hondroitin je znatno skuplja supstanca od glukozamina. Zato se mnogi odlučuju na terapiju čistim glukozaminom. Ukoliko rezultati nisu zadovoijavajući posle 30 do 60 dana, terapija može da se nastavi kombinovanjem sa hondroitinom, jer glukozamin i hondroitin sulfat deluju pojačavaju dejstvo. Zato se često u preparatima javljaju zajedno ili u kombinaciji sa drugim dodacima (ajkulina hrskavica, MSM, minerali, vitamini, naročito antioksidanti, masne kiseline).

MSM (MethylsuMonylmethane) potiče iz okeana i putem kiše dospeva u lanac ljudske ishrane. MSM je važan nutrijent sa preko 150 sastojaka. Neophodan je organizmu za održavanje vezivnog tkiva i funkciju zglobova, odgovarajuću enzimsku aktivnost, hormonsku ravnotežu i pravilnu funkciju imuno-loškog sistema.

Smatra se da suplementacija MSM-om može da pomogne kod mnogih zdravstvenih problema kao što su: alergije, astma, artritis, glavobolja, gastrointestinalni problemi, cirkulacija. MSM ima analgetičko i antiinflamatomo dejstvo. Istraživanja pokazuju da pomaže kod poboljšanja savitljivosti zglobova, smanjenja otoka i ukočenosti, pri čemu on popravlja i cirkulaciju i vitalnost ćelija, smanjuje bol, regeneriše ožiljke na koži i razgrađuje depozite kalcijuma.

Jointment Sport i Joint Fuel su tako dizajnirane formule da zadovoljavaju potrebe organizma za suplementima koji utiču na zdravlje hrskavice, zglobova, tetiva i ligamenata. Imaju antiinflamatomo dejstvo, pa mogu da otklone upale i bolove izazvane artritisom, sportskim naporom ili povredama. Sadrže slične sinergijske kombinacije nutrijenata (glukozamin sulfat, hondroitin sulfat, antioksidanti, MSM, bioflavonoidi, minerali, kurkuma i bromelain), koje imaju za cilj zdravo funkcionisanje zglobova, sprečavanje oštećenja i oporavak od povreda hrskavice i ligamenata kod sportista.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *