rudnjaca pecurkaPečurka rudnjača

Gljiva rudnjača mirisom podseća na badem, a ukusom može da zameni sir u šopskoj salati, gde dominira nad paprikom, krastavcem i crnim lukom! Veliki poznavaoci gljiva kažu da je ova pečurka šampion medu šampinjonima.

Rudnjača (Agaricus campestris), iz široke porodice šampinjona, u svim klasifikacijama kvaliteta obavezno se svrstava u najvišu kategoriju. Osim kvaliteta, ima i neodoljivu aromu.Rudnjača raste po livadama i pašnjacima, u manjim grupama, od proleća do duboke jeseni. Kako po ravnicama, tako i do hiljadu metara nadmorske visine. Odlikuje je izvanredan miris koji podseća na bademe, kao i lagano crvenjenje mesa na oštećenim mestima. Sirova i pripremljena u raznim salatama, rudnjača prosto nema takmaca. Ipak, bolje je da rudnjaču koristimo u nekoj blažoj varijanti, sa testeninom,zelenom salatom, kuvanim jajima, majonezom i slično.

Ukupna visina je 5 do 9 cm.Šešir može imatu prečnik od 5 do 12 cm.Šešir je odozgo beo, svilinkaste pokožice, ponekad (zavisno od staništa i starosti pečurke) malo riđkasto smeđa sa tamnijim krljuštima.Mladi listići su beli, kasnije prelaze u mesnato ružičastu boju i na kraju postaju čokoladno smeđi.Drška je kratka i u većini slučajeva prema dnu sužena, bela sa jednostavnim, često prolaznim prstenom.Može se naći pojedinačno i u velikim količinama, na đubrenim livadama, u nižim i brdskim svetlim šumama.Javlja se i u proleće i u jesen.

rudnjaca gljiva

Pastirski specijalitet

Najjednostavniji i najefektniji je pastirski način spremanja. Obrnut “šešir” pečurke polaže se na vrelu plotnu i peče uz koju kockicu putera i zrno soli, ili mešanih začina.

Sušenje rudnjače zbog arome

Ne samo rudnjača, već i neki drugi šampinjoni, osušeni daju poseban šmek. Primena u kulinarstvu je najšire poznata, a u literaturi može da se nade ogroman broj recepata za pripremanje kako samostalnih jela, tako i raznih kombinacija s mesom, povrćem, ribom, testeninama.

Neodoljivi sosovi

Ovako pripremani šampinjoni ne začinjuju se posebno. Dovoljni su so i sirce. Razlog je karakteristika roda Agaricus da zadržava aromu i kada se kuva. Najbolji sosovi i kečapi od svežih gljiva prave se upravo od rudnjače!

Recept – Jednostavna čorba

– Pečurke rudnjače dinstati 20 minuta u otvorenoj posudi, sa nešto crnog i belog luka, soli i bibera
– u ključalu vodu koju pečurke ispuste dodati nešto praha od isušenog povrća i udinstane gljive
– sve to nek zajedno ključa 2-3 minuta, posle čega se začini peršunom i celerom
– ostaviti poklopljeno desetak minuta i čorba je spremna za serviranje.
POVEZANO >>>Rudnjača i gljive bolje od mesa