Gljiva besmrtnosti ganoderma lucidum ili reishi kojoj su se ljudi divili još pre više od 4.000 godina sadrži lekovite sastojke zbog kojih je bila izrezbarena i na kineskom carskom tronu kao talisman…

Pečurka ganoderma je u prošlosti bila dostupna samo carevima na Orijentu i predstavljala simbol njihove moći i besmrtnosti. A medicinski efekti ove gljive pominju se i u prvoj kineskoj knjizi (Shen Nong’s Her-bal), pre dve hiljade godina, koja govori o mogućnostima lečenja pečurkama. Drevni spisi beleže da su sveštenici tada koristili ganodermu za spiritualno okrepljenje. Našla se i kao motiv izrezbaren na kineskom carskom tronu. Kada je postala omiljena u narodu, postala je talisman koji je štitio ljude i domove od demona.

Mogućnosti upotrebe i gajenja ganoderme

Ganoderma lucidum, ili reiši, kako je zovu u Japanu, kod nas je poznatija kao hrastova sjajnica. U prirodi je nije lako pronaći. Raste na trulim panjevima i stablima listopadnog i četinarskog drveća, u priobalnim provincijama Kine, ali se može naći i u Evropi i Americi. Ima gorak ukus i drvenastu gradu i zato se ne koristi u ishrani. U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se plodonosno telo ove pečurke za lečenje hroničnog umora, tumora, slabosti, bronhitisa, astme, čira, nesanice i kašlja.

Raste u šest različitih boja, ali crvena varijanta se najčešće uzgaja u komercijalne svrhe u Severnoj Americi, Kini, Tajvanu, Japanu i Koreji.
Već 4.000 godina cenjena je kao eliksir dugovečnosti. U Kini je nazivaju Ling zhi – biljka duhovne jačine – a na latinskom “sjajna pečurka”, jer njena glava izgleda kao daje lakirana.

Ganoderma sadrži:

– sterole
– kumarin
– manitol
– polisaharide
– terpenoide, (ganoderične kiseline)

Micelijum pečurke bogat je karbohidratima, proteinima i vitaminima.
Ganoderične kiseline mogu da snize krvni pritisak, kao i da snize nivo loših holesterola (LDL) i tri-glicerida u krvi. Specifični terpenoidi, takode, redukuju međusobno slepljivanje trombocita u krvi, što je važno u smanjivanju rizika od bolesti koronarnih arterija.

Napomena još jedna prednost ove gljive je da je dokazano da nema nikakve štetne ni toksične efekte!
– Može da se pronađe i u našim šumama, ali za dobij anje različitih lekovitih preparata koriste se gajene pečurke, jer mogu da se uberu kada je sadržaj bioaktivnih komponenata najpovoljniji. Suše se, melju i najčešće se od njih prave čajevi i njihove mešavine, a mogu da se kupe i u kapsulama.

Primena

upale mišića i sportske povrede

– zamor i stres (povećava izdržljivost)
– oslabljen imunološki sistem i koksaki virus
– bronhitis, astma, čirevi
– hepatitis B
– povišeni krvni pritisak i trigliceridi
– dopuna u tretmanu HIV infekcija i tumora

Doziranje

– 0,5-1 g suvog tela gljive za održavanje zdravlja
– 2-5 g kod hroničnog zamora, stresa, autoimunin bolesti
– 5-10 g kod teških bolesti

Čaj

– 1 kašičicu suve samlevene pečurke potopiti u 2 dl hladne vode i ostaviti da ključa 5 minuta, pa skloniti sa vatre i da odstoji još 5 minuta
Piti neproceden čaj. Za jačanje imunološkog stanja nije potrebno piti talog, ali u težim slučajeva preporuka je da se i on pije.