ginseng žen šen

ginseng žen šenOd svih lekovitih biljaka iz Kine, ginseng ili ŽEN ŠEN koren se još od pre 5000 godina najviše ceni kao eliksir života, kao preventiva i kao lek protiiv mnogih bolesti.

To je, u stvari, proizvod korena biljke Panax ginseng, koja raste u Rusiji, Kini i Koreji.

Savremena medicina je prihvatila tvrdniju narodme medicine da je ginseng-ŽEN ŠEN stimulant mentalne i fizičke energije.
Ginseng je osrednji laksativ koji pomaže da se mnogi otrovi brže odstranjuju iz organizma. Njemu se pripisuju i sledeća lekovita svojstva: protiv impotencije; visoki krvni pritisak snižava, a nizak povećava; protiv anemije; artritisa; smetnjii u varenju; nesainice; zamora; hipoglikemije i slabe cirkulacije krvi. Značajna su adaptogena svojstva u regulisanju šećera u krvi (sniženju i povećanju), prema potrebi, koja se pripisuju nedavno otkrivenom sadržaju hroma u tragovima. Ginseng sadrži i estriol, antikancerogenu varijantu estrogena. Pacijenti sa poviišenim krvniim pritiskom moraju prethodno konsultovati lekara, jer se smatra da oni ne treba da ga koriste.

Ginseng ima takođe čudesno svojstvo da pomaže u iskorišćavanju vitamina i mineralnih sastojaka, jer deluje kao stimulant rada endokrinih žlezda.

Giinseng se javlja u prodaji pod imenom »sibirski« ili »korejski ginseng«. Takođe se može kupiti u vidu čaja, tečnog koncentrata i kao koren ginsenga u bočici.

Najbolje ga je uzimati na prazan stomak, pretežno pre doručka, da bii efekat bio što boljii. Ako se uzima sa vitaminom C iili hranom bogatom ovim vitaminom, treba ga uzimati 3 sata pre ili posle vitamina C ili vitaminske hrane, prema uputstvu na pakovanju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *