gde se nalaze biljna vlakna

Gde se nalaze čudotvorna biljna vlakna? Dodajući vlakna svakodnevnoj ishrani, možete poboljšati zdravlje, preventivno delovati na pojavu karcinoma debelog creva i dijabetesa, ali i skinuti višak kilograma…
gde se nalaze biljna vlakna
Istraživanja su potvrdila da je u savremenoj ishrani zastupljeno vrlo malo biljnih vlakana, a stručnjaci pretpostavljaju da je to osnovni uzrok učestalosti bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa te oboljenja creva (uključujući tumore).

Vlakna ulaze u sastav biljne hrane, mogu biti rastvorljiva i nerastvorljiva, a njihova osnovna karakteristika jeste nesvarljivost, zahvaljujući kojoj pospešuju probavu i izbacivanje štetnih meterija iz organizma.

Rastvorljiva vlakna se u kontaktu s tečnostima transformišu u gel i ostaju jedno vreme u organizmu, a njihova glavna uloga jeste snižavanje nivoa holesterola. Da biste unosili u organizam više ovih vlakana, češće jedite sočiva, legume, ovsenu kašu i voće bogato pektinom, poput jabuka, jagoda i citrusnog voća.

Nerastvorljiva vlakna se mnogo kraće zadržavaju u organizmu i prolaze kroz creva gotovo neizmenjena, podstičući njihov rad i varenje. Ovu vrstu vlakana možete dobiti iz braon pirinča ili povrća poput šargarepe, brokolija i graška.

Kako biljna vlakna pokazuju svoju magiju?
Dobra probava sprečava poremećaje poput divertikuloze ili hemoroida, koji nastaju kao posledica napinjanja pri izbacivanju tvrde stolice. Istraživanja su potvrdila da se tako može smanjiti rizik od pojave teških oboljenja, poput tumora debelog creva, oštećenja arterija ili srčanog napada.

MOGU LI PRETERATI S UNOSOM BILJNIH VLAKANA?
Jako je ydravo što ste odlučili da pojačate unos biljnih vlakana, ali pazite. Ukoiiko prelaz na ovakvu ishranu nije postepen i izbalansiran, možete dovesti sebe u veoma neprijatnu situaciju i imati ozbiljnih problema s nadutošću i gasovima.
Ako odjednom unesete u organizam previše biijnih vlakana, dobićete grčeve u stomaku, a preti vam i opstrukcija rada creva, Riziku od pojave ovakvih smetnji najpodložnije su starije osobe i oni koji imaju lenja creva.

Takode, važno je da biljna vlakna unosite preko hrane.Iako su suplementi biljnih vlakana korlsni, nedostaju im oni vredni sastojci i materije kojima je bogata prirodna hrana.

Borite li se s viškom kilograma?
I ovde vam u pomoć mogu priteći biljna vlakna. Ne samo što će vam pružiti osećaj punoće već će vam i omogućiti da skinete višak koji vas muči.

Gde se nalaze biljna vlakna
Prema Australijskom centru za proučavanje varenja, prosečna osoba dnevno unese svega deset do dvanaest grama vlakana, dok preporučena količina iznosi najmanje 30 g.

-Uvek kupujte žitarice i hleb od punog zrna, integralno testo i braon pirinač u njima se nalaze biljna vlakna.

-Dnevno jedite najmanje dva serviranja voća i pet serviranja povrća i trudite se da ne ljuštite koru jer se biljna vlakna najviše nalaze u kori.

-Doručak je najbolja prilika da obezbedite deset grama vlakana, i to tako što ćete jesti žitarice od punog zrna, integralni tost te sveže ili sušeno voće.

-Za užinu grickajte voće bogato vlaknima, poput jabuke ili kruške, a dobar izbor mogu biti i suve kajsije.

-Povrće spremajte na pari ili ga jedite u sirovom obliku. Trudite se da što češće konzumirate kukuruz, grašak, krompir (neoljušten), brokoli ili repu.

-Eksperimentišite tako što ćete spremati jela s ječmom ili drugim žitaricama bogatim vlaknima.

-Dok pripremate hranu, trudite se da joj dodate što više pšeničnih mekinja, bilo da mesite mafine, kolače, palačinke.. ili spremate smesu za pohovanje mesa.

-Jedite više leguma, poput supe ili kaše od sočiva u kome se u većoj količini nalaze vlakna.

-Za ručak spremajte pasulj. Ukoliko pojedete porciju zapečenog pasulja (sadrži devet grama vlakana) i krišku integralnog hleba (s tri grama vlakana), u organizam ćete uneti više od trećine preporučene dnevne količine vlakana.

-Jedite salate koje ste začinili orašastim plodovima ili semenkama.

Šta sadrži više od PET grama vlakana?
1/2 ŠOLJE KUVANOG PASULJA, 3/4 ŠOLJE KUVANOG SOČIVA, 1/2 ŠOLJE NEPRERAĐENIH PŠENIČNIH MEKINJA,1/2 ŠOLJE BADEMA, 10 URMI, 1/2 ŠOLJE KUPINA, 1 KRUŠKA, 5 ŠLJIVA, 1 /2 ŠOLJE MALINA, 1/2 ŠOLJE GRAŠKA.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *