folna kiselinaFolna kiselina je jedan od osam vitamina, koji spadaju u grupu, nama poznatiju kao vitamin B.

Znamo ga takođe kao B9, folat, ili folacin. Folna kiselina je esencijalni vitamin, rastvorljiv u vodi, koji je potreban da bi se formirala grupa novih, zdravih ćelija u organizmu. Ako se osvrnemo na naučna istraživanja, moglo bi se reći da je folna kiselina najispitaniji vitamin iz grupe vitamina B.
Naučnici stalno uspevaju da dokažu koliko je folna kiselina važna, kao i njene bezbrojne koristi za zdravlje.

Činjenice

Folna kiselina i zdrava trudnoća su veoma povezane. Ova kiselina je izuzetna za, kako podizanje nivoa energije, tako i povećanu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Hrana, koja sadrži veliku količinu folne kiseline, kao što je asparagus, pasulj, narandže, proizvodi od celog zrna pšenice, brokoli, prokelj, spanać, itd, snabdeva organizam količinom folne kiseline, koja je dovoljna da se pobrine za nedostatak vitamina, kao i sve probleme koji proizlaze iz toga.

Folna kiselina praktično nema nikakva neželjena dejstva, te je bezbedna i zdrava za konzumiranje.
Takođe, bitna je i za proteinski metabolizam, a kako je važna za sprečavanju anemije, od velikog je značaja za trudnice, budući da može sprečiti mnoga teška zdravstvena stanja u trudnoći, kao što su spina bifida (rascep kičmenog stuba), koji je teško oboljenje kičmene moždine kod novorođenčadi.

Koristi

Folna kiselina je rastvorljivi vitamin, koristan za skoro sve aspekte našeg zdravlja. Najviše koristi trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću. Žene bi trebalo, tokom trudnoće, da unesu najmanje 800 – 1000 mikrograma vitamina B9, uz svoju redovnu ishranu.

Smanjuje rizik od urođenih poremećaja

Folna kiselina je koenzim koji učestvuje u sintezi DNK i RNK, što je izuzetno važna funkcija u replikaciji i deobi ćelija. Dokazano je da ukoliko se ova kiselina konzumira neposredno pred začeće, sprečava nastanak urođenih nedostataka i bolesti. Ako se sa unosom folne kiseline započne tri meseca pre planirane trudnoće, to će održavanje zdravlja majke, kao i deteta u samoj trudnoći biti znatno lakše.

Unos folne kiseline je dokazano uticao na značajno smanjenje pojave nekih urođenih nedostataka, kao što je defekt neuralne cevi, koji se može pretvoriti u spina bifida, o čemu smo već govorili, a isto tako može smanjiti pojavu srčanih smetnji kod novoronđenčadi.
Zdrava ishrana, sa hranom koja sadrži veliku količinu folne kiseline, smanjuje rizik od rađanja mrtvorođenčadi i preuranjenih porođaja.

Poboljšava kvalitet krvi

Reguliše i povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, te tako sprečava malokrvnost (anemiju), koja je bolest upravo malog broja ovih krvnih zrnaca. Stabilzuje i reguliše nivo krvnog pritiska, tako što opušta krvne sudove, te smanjuje rizik od pojave visokog, a i niskog, krvnog pritiska.
Stoga, u mnogim slučajevima niskog krvnog pritiska, preporučuje se unos B9 vitamina, kako bi se smanjio rizik od eventualnog moždanog udara, hipertenzije i hipotenzije.

Čuva mentalno zdravlje

Folna kiselina je izuzetno korisna, kada je u pitanju čuvanje memorije i mentalne agilnosti, koja se smanjuje, kako starimo. Mnogi naučnici povezuju njen nivo u krvi, sa čestim promenama raspoloženja.
Kaže se da folna kiselina zapravo kontroliše ljudski temperament, a pokazala se vrlo korisno u tretiranju depresije, pogotovo kada se unosi sa drugim vitaminima iz B kompleksa. Kontroliše nivoe homocisteina u krvi, koji su prisutni mnogo više u krvi depresivnih osoba. Dakle, folna kiselina je esencijalna za tretiranje depresije, zajedno sa drugim rutinskim merama.

Ostale dobrobiti

– Povećava proizvodnju mleka za dojenje

– Sprečava pojavu Alchajmerove bolesti

– Odlična za kožu

– Pomaže u razvijanju i funkcionisanju mozga

– Sprečava pojavu kancera

– Pojačava plodnost

– Sprečava pojavu očnih oboljenja, kao što je degeneracija makule

Neka zdravstvena stanja, kao što su zloupotreba alkohola, neuhranjenost, oboljenja jetre, problemi sa digestivnim traktom, oboljenja bubrega i uzimanje pogrešnih lekova, mogu dovesti do nedostatka vitamina B9, koji kasnije može dovesti do, u tekstu već pomenutih, zdravstvenih poteškoća.

Stoga, proveravajte nivo folne kiseline u organizmu i unosite hranu bogatu ovom kiselinom u dovoljnim količinama!