flasirana voda zdravljeDa li je flaširana voda za piće opasna, da li neko redovno ispituje njen sastav ?

Bez obzira na to što ima brojnih razloga zbog kojih se sve češće kupuje i pije flaširana voda, kao što su ukus, bezbednost, pa i moguće koristi po zdravlje, teško je da se odgovori na pitanje koja je voda bolja – flaširana ili česmovača. Jer, ne postoje validna naučna istraživanja na ovu temu.

I pored toga podaci iz Sjedinjenih država ukazuju da se flaširana voda prodaje više od drugih napitaka. Možda i zbog toga što proizvođači u toj zemlji tvrde da je jedan od najbezbednijih proizvoda.

U zavisnosti od zemlje do zemlje, vodovodska voda može da bude opasna, odnosno može da sadrži bakterije, viruse i parazite, ili da bude zagađena olovom, arsenom, benzenom… Zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija objavila
„Vodič za kvalitet pijace vode”, koji se koristi kao osnova za nacionalne standarde o kvalitetu pijaćih voda. Ovaj vodič, inače naučno zasnovan, ukazuje na biološke i hemijske rizike vode za piće i na efikasnost kontrole kvaliteta vode. Svetska zdravstvena organizacija, takođe, preporučuje da se kod utvrđivanja rizika korišćenja pijaće vode uzmu u obzir i socijalni, ekonomski, kao i faktori životne sredine.

A, kada je u pitanju flaširana voda važno je da se zna da se neke supstance češće nalaze u njoj nego u vodovodskoj. Razlog – flaširana voda duže stoji na visokim temperaturama, a slaba je i kontrola materijala od kojih se prave flaše. Uz to količine mikroorganizama (bakterije), koje u „česmovači” nisu zabrinjavajući, mogu da dostignu visok ni-vo u flaširanoj vodi. Istini za volju ove bakterije se rede nalaze u vodi iz staklene ambalaže nego u onoj u plastičnim flašama. Na ovo bi posebno trebalo da paze deca, trudnice, oni koji imaju oslabljen imunitet i stariji. Kada je o deci reč, voda iz flaše može da se steriliše tako što će se da se prokuva 1 minut pre upotrebe.

Ima li u flaširanoj vodi bakterija?

Da, flaširana voda ima bakterije i one su pronađene u većini flaširanih voda. Mnoga istraživanja su pokazala da se nivo bakterija povećava i da dostiže maksimalni nivo kada flaširana voda stoji šest nedelja van frižidera ili na policama u samoposlugama. Preporučuje se, takodje, da kad se jednom flaširana voda otvori,se posle otvaranja flaše ostatak vode u boci čuvati u frižideru.

Da li je flaširana mineralna voda zdrava

U mnogim zemljama potrošači veruju da flaširana prirodna mineralna voda ima medicinske koristi ili da blagotvorno utiče na zdravlje. Ta voda, međutim, obično ima visok sadržaj minerala, a u nekim slučajevima značajno viši od onog koji je prihvaćen za vodu za piće. Iako neke mineralne vode mogu da budu korisne jer obezbeđuju esencijalne mikronutrijenate, kao što je, na primer, kalcijum, Svetska zdravstvena organizacija nema ubedljivih dokaza koji ukazuju na blagotvorne efekte ove vode po zdravlje. Osim toga veoma je važno da oni koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom (visok pritisak, srčani udar, moždani udar…) pažljivo pročitaju kakav sastav ima flaširana voda koja sadrži mali procenat natrijuma. Zbog toga „Vodič za kvalitet pijaće vode” ni ne preporučuje minimalne koncentracije esencijalnih sastojaka.

S druge strane, u nekim zemljama se prodaje flaširana voda sa veoma niskim sadržajem minerala, kao što su destilovana ili demineralizovana voda. Iako veliki broj svetskog stanovništva tradicionalno pije kišnicu, koja ima veoma mali procenat minerala, Svetska zdravstvena organizacija ne raspolaže naučnim informacijama o koristima ili štetnosti redovnog korišćenja ovih vrsta voda.

Kada kupujete flaširanu vodu, obratite pažnju na sledeće:
Ne kupujte vodu u flašama koje su oštećene ili u kojima „plivaju” trunke.
Obratite pažnju na datum proizvodnje, rok trajanja, mineralni sastav iz deklaracije, kao i izvor sa koga se voda puni.
Nemojte da koristite plastične flaše koje ste već iskoristili.
Francuski zvaničnici savetuju one koji piju mineralnu vodu da povremeno menjaju vrstu vode, jer sadržaj i vrste minerala u nekim mogu da budu opasni ako se ta voda pije u dužem vremenskom periodu.
Plastične flaše u kojima se prodaje voda doprinose zagađenju životne sredine.
Flaširana voda je skuplja od ispravne vodovodske vode.

Mineralna, izvorska i stona flaširana voda

Na našem tržištu mogu može da se kupe prirodna mineralna voda, prirodna izvorska voda i, takozvana, stona voda. Ako deklaracija ne sadrži ni jednu od ove tri oznake znači da kupujete vodovodsku vodu koja je podvrgnuta dodatnoj obradi, često uz dodavanje ugljen-dioksida („gazirana”) ili dodavanje soli („mineralna”). Prirodne mineralne i izvorske vode se ne obradjuju, a stona voda je flaširana podzemna voda koja je dodatno obrađena (uklanjaju se nepoželjne materije, dodaju soli i ugljen-dioksid)
A, pacijenti kojima je imunitet oslabljen (oboleli od raka koji su se podvrgli transplantaciji koštane srži ili oboleli od side) trebalo bi da se posavetuju sa doktorom o tome da li je bolje da koriste vodovodsku vodu propuštenu kroz neki od dostupnih filtera, ili flaširanu vodu.

Bolja je staklena ambalaža
Retka su istraživanja koja su pokušavala da odgovore na pitanje da li je ispravna flaširana voda posle višemesečnog stajanja u skladištu ili na policama u super-marketima. Jedno od njih je ono Ministarstva zdravlja i zaštite životne sredine američke države Kanzas. Stručnjaci ovog ministarstva testirali su 80 flaša te vode i sve su sadržale izmerljive količine hlora, fluorida i natrijuma. Gotovo sve, tačnije 78, sadržale su nitrate (koji u velikim dozama mogu da budu štetne po zdravlje), 12 je imalo nitrite, 53 hloroform, 33 bromdihlormetan, 25 arsen, a 15 olovo. U više od polovine flaša bilo je ftalata u tragovima (kancerogene materije i materije koje remete nivo hormona), dok je u 12 boca bilo povišenih doza ove supstance. Iako nema mnogo dokaza o tome da količina ftalata iz flaširane vode predstavlja rizik po zdravlje, ipak se savetuje korišćenje staklene ambalaže. A, ako je aparat za vodu u vašoj kancelariji napravljen od polikarbonata, mogao bi da otpušta u vodu male doze bisfenola A (BPA), potencijalno opasne supstance koja može da utiče na ravnotežu hormona.

Jedan od mitova o flaširanoj vodi je da je flsširana voda obogaćena vitaminima, mineralima ili proteinima i da je zdravija od obične.Vitamini, boja, lekovito bilje, proteini i drugi dodaci vodi, samo su marketinški trik, kaže dr Marion Nestl, profesor ishrane. Obogaćena voda često sadrži šećere koji nepotrebno dodaju kalorije vodi.