prejedanje emocionalna gladKoliko ste puta otvorili frižider samo iz dosade? Ili zbog toga što ste bili usamljeni, uplašeni, ljuti ili napeti? Vreme je da tome stanete na kraj emocionalnoj gladi i prejedanju! jedite samo kada to traži vaš organizam, a ne vaše emocije…

Rastrzani između posla i obaveza, često koristimo sve moguće načine i aktivnosti za odvraćanje pažnje od svojih stvarnih osećanja i potreba. Kao zavisnost može da posluži sve što nam privremeno može skrenuti pažnju s nas samih: od uobičajenih svakodnevnih aktivnosti do hrane. Hrana je jedna od najraširenijih, ali i najsuptilnijih zavisnosti: po pravilu smo vrlo malo svesni ne samo učinaka nekvalitetne hrane, nego i samog zavisničkog ponašanja.

Zamka emocionalnog zadovoljstva
Razlog je to što se hrana odmalena povezuje s ljubavlju i emocionalnim zadovoljstvom. Za bebe su to neki od najprijatnijih trenutaka, povezani s bliskošću i milovanjem, a za malo stariju decu podsetnik na tu prijatnost je vrlo često olakšanje. Hranu koju nam roditelji daju u najranijem uzrastu na vrlo dubokom nivou doživljavamo kao nešto što ima emocionalnu vrednost, i to je čini psihološki privlačnom. Kako većina roditelja ima samo vrlo površne ideje o ishrani, a ni na njih se ne obazire previše, često je prva hrana koju deca okuse nakon majčinog mleka potpuno neprirodna, industrijska hrana puna šećera i hemikalija.
Kako dete raste, sve mu se više i više nude slatkiši kao izraz ljubavi, nagrada ili sredstvo za odvraćanje pažnje. Kao odrasle osobe, nastavljamo da koristimo hranu u iste te svrhe, za sebe i za svoju decu.

Sve zamke šećera
Možda niste znali, ali šećer ima molekularnu strukturu sličnu alkoholu i stvara emocionalnu i hemijsku zavisnost. Vodeći nutricionisti navode da, kada bi se samo polovina onoga što je poznato o šećeru znalo o bilo kojoj drugoj materiji koja se koristi kao prehrambeni aditiv, ta materija bi smesta bila zabranjena za ljudsku ishranu. Šećer (kao i druge rafinisane materije) lišava telo vitamina B, kalcijuma i drugih minerala, a naglo povećava proizvodnju kiseline i insulina. Kad u telu dođe do nakupljanja kiseline, ono zadržava vodu da bi je neutralizovalo, što je jedan od razloga nastanka celulita. Naučna istraživanja pokazala su da deca posle konzumiranja šećera i druge brze hrane pokazuju povećanu agresivnost, razdražljivost i hiperaktivnost.

Stop prejedanju na nervnoj bazi!
Ono što možete da učinite da biste prestali da se prejedate i trpate u sebe slatkiše, jeste da se svaki put kad krenete ka frižideru zapitate kako se osećate i da li ste zaista gladni. Ako niste, pokušajte da usmerite pažnju na nešto drugo. Probajte da zamisliti situaciju u kojoj ste upravo pojeli to što ste nameravali. I, šta ćete onda da radite? Možda je vreme da prošetate ili pozovete prijateljicu, dogovorite odlazak na kafu ili bilo kakav izlazak u društvo. Tako ćete skrenuti sebi pažnju s hrane i usmeriti je na nešto drugo.
Ukoliko baš ne možete da odolite iskušenju, pojedite niskokalorično sveže povrće ili jednu voćku. Ako vam, pak, ni to ne pomaže, možda je vreme da začarani krug prejedanja prekinete odlaskom kod stručnjaka koji će otkriti stvarne probleme s kojima se nosite i pomoći vam da ih se resite.

ČOKOLADA I KOLAČI – najbolji tešitelji
U trenucima napetosti, teskobe i zabrinutosti (a kod žena pogotovo i u PMS-u!) tabla čokolade, kremasti kolači, punjena peciva ili keks postaju najbolji prijatelji i tešitelji, jer uspešno otklanjaju napetost i nezadovoljstvo, donoseći smirenje i prijatnost. Nažalost, dejstvo tih slatkih “sedativa” je kratko i prolazno, jer već za 15 do 20 minuta napetost ponovo raste i javlja se žudnja za novom količinom slatke hrane i ponovnim blaženstvom. Pogađate: problem ne rešavate, a masne ćelije se gomilaju rapidnom brzinom. Sledeći puta kad poželite “slatku utehu”, probajte da sebi skrenete pažnju dobrim filmom, ili prosto odmah izađite i prošetajte. Zamenite ljubav prema slatkišima ljubavlju prema sebi pa neće biti negativnih emocija ni borbe za skidanje kilograma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *