smokve kalorije lekovitost

Vaša ishrana treba da sadrži različito voće jer ćete samo na taj način uneti sve potrebne minerale , vitamine i antioksidante koji će vaše telo zaštititi od bolesti .

Istraživanja su pokazala da neke vrste voća sadrže veću količinu antioksidacionih spojeva . Za vaše telo to znači manje slobodnih radikala , jači imunitet i manji rizik od nastanka kancerogenih ćelija .

Sveže smokve

Samo 6 svežih smokava sadrži 891 miligrama kalijuma , koji je odličan za regulaciju krvnog pritiska.To je oko 20% od ukupne preporučene dnevne količine . Smokve su , verovali ili ne , jedan od najboljih izvora kalcijuma , 6 smokvi sadrži jednako kalcijuma kao i 1/2 šoljice obranog mleka . Smokve možete jesti zajedno sa jogurtom , ovčjim sirom , zobenim pahuljicama ili zelenom salatom .

Guava

Jedna šoljica guave sadrži gotovo 5 puta više vitamina C od narandže . Vitamin C je ključan u proizvodnji kolagena.Jedna šoljica guave će zadovoljiti više od 100% vaše dnevne preporučene dnevne doze vitamina C. Guava može zaštiti i od patogena , kao što je stafilokok . A njeno antioksidacijsko delovanje je jednako moćno kao kod brokolija ili borovnica .

Papaja

Naučnici su ustanovili da papaja sadrži spojeve koji su odlični za prevenciju raka pluća.Takođe , odličan je izvor likopena . Iako trenutno ne postoji propisana preporučena dnevna doza likopena , istraživanja su pokazala da povećanje unosa likopena može smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka , uključujući rak želuca , endometrijuma i prostate . Papaju možete nanositi na površinu kože kod opekotina jer će enzim papain ubrzati zacjeljenje kože