djumbir prirodni lekĐumbir (Zingiber officinale) je poznata lekovita biljka koja se takođe koristi i kao začin. Potiče sa juga Kine odakle se proširio na ostatak sveta. Biljka može narasti do 1 metar visine. Većina njegovih lekovitih svojstava se nalazi u mesnatom korenu.

Đumbir je biljka koja se koristi za lečenje celog niza različitih bolesti. U ovom tekstu ćete saznati za koje upotrebe je dokazano efikasan, a za koje nije.

Đumbir deluje protiv mučnine

Najdetaljnije istražena dobrobit đumbira je to da sprečava jutarnju mučninu kod trudnica, morsku bolest, povraćanje i mučninu pri vožnji.Često ga koriste piloti početnici koji imaju problema sa mučninom. U svrhu praktičnosti se može naći i u kapsulama. Đumbir takođe odlično deluje i protiv vrtoglavice i mučnine izazvane hemoterapijom.

Za upotrebu protiv mučnine je dovoljno 0,5-1 gram đumbira u kapsulama ili šolja čaja od đumbira.

Pomaže kod artritisa i reume

Artritis je hronična upala zglobova koja nastaje najčešće u zrelom dobu. Može biti veoma bolna i teška bolest, zavisno od stepena upale i uspešnosti lečenja. U jednoj naučnoj studiji na 260 osoba sa osteo-artritisom i bola u kolenu, đumbir se pokazao kao efikasan lek za smanjivanje bola.Čak 63% osobe su doživele poboljšanje simptoma nakon korišćenja đumbira.

S obzirom da se kod ove bolesti koriste steroidni lekovi koji mogu ostaviti loše posledice na naše telo, svaka alternativa je dobrodošla. Tri biljna leka koja su najbolja za artritis su đumbir, kurkuma i kopriva.

Prirodni lek protiv menstrualnih bolova

Još jedna dobrobit đumbira koja ima mnogo naučnih dokaza iza sebe je olakšavanje menstrualnih tegoba ženama. U jednoj naučnoj studiji iz Irana rađenoj 2013. godine, čak 82% žena koje su koristile kapsule sa đumbirom u prva 3 dana menstrualnog ciklusa su doživele olakšanje ili potpuni prestanak menstrualnih bolova.

Upotrebe za koje nema dovoljno naučnih dokaza

Đumbir se koristi i za povećanje apetita, protiv prehlade i gripa, protiv proliva, protiv infekcija respiratornog trakta, bola u grudima i leđima, za cirkulaciju, protiv migrena i glavobolja i za olakšavanje bola u mišićima nakon vežbe. Međutim, prema stavu Nacionalne biblioteke medicine u SAD-u nema dovoljno dokaza da je đumbir efikasan za ove svrhe.

Neželjene posledice đumbira, nuspojave?

Đumbir je prilično siguran prirodni lek i ima jako malo negativnih posledica. Jedine osobe kojima se ne preporučuje da ga uzimaju su osobe koje imaju žučni kamenac (jer đumbir podstiče proizvodnju žuči), i osobe koje uzimaju lekove za rastanjivanje krvi. Kod nekih osoba đumbir može prouzrokovati gorušicu. Đumbir je delotvoran u sitnim količinama od par grama. Da biste izbegli neželjene posledice nemojte konzumirati više od 5 grama dnevno. Čaj ima manje neželjenih posledica od đumbira u prahu.

Đumbir je odličan prirodni, alternativni lek za mučninu, artritis i menstrualne bolove. Koristi se za lečenje mnogih drugih bolesti, ali za ove tri je najefikasniji i najdetaljnije testiran.

S obzirom da deluje protivupalno, te sadrži brojne supstance koje podržavaju zdravlje, neće vam škoditi da ga pijete s vremena na vreme makar u vidu čaja za generalno zdravlje i vitalnost. Svaka kuća bi trebalo da ima đumbir jer pored zdravstvenog značaja koristan je i kao začin.