Da li i vi pravite ovu veliku grešku koja može biti opasna po zdravlje?

Jaje ima jednu užu, oštriju stranu i jednu širu, obliju. Na kraju širokom dela nalazi se mala vazdušna kesa. U njoj se nalazi embrion koji koristi taj vazduh za disanje kada mu se razviju pluća. Kako jaje stari, bilo da je plodno ili ne, ova vazdušna kesa se širi i postaje veća jer vazduh ulazi kroz pore jajeta.

Takođe, jaje poseduje poseban omotač koji sprečava da bakterije prodru u njega, i zato bi jaja trebalo prati neposredno pre korišćenja.

Kako bakterije ulaze kroz pore ljuske jajeta, one prvo nailaze na belance, s obzirom na to da je žumance cvrsto pozicionirano u sredini jajeta uz pomoć tankih niti proteina.

Belance štiti žumance – koje je kvarljivi deo jajeta.

Kako jaje stari, bakterije se kreću prema žumancetu. Ali to nije sve, kako jaje stari, povećava se i vazdušna kesa i tako dozvoljava bakterijama da se približe ćumancetu.

Kada je jaje stavljeno tako da “sedi” na oblom delu, vreća će se polako dizati i ići prema žumancetu i tako približavati bakterije. Na ovaj način će biti ubrzan proces starenja jajeta i biće manje sveže, ali i povećane šanse da se zarazimo salmonelom.

Kada je jaje stavljeno tako da je na dnu špicasti deo, vazdušna kesa ostaje na vrhu jajeta (obliji deo) – tamo gde pripada. na ovaj način će više belanceta će biti unutar kartonske kutije i neće biti toliko izloženo vazduhu i gubiće svežinu mnogo sporije.