multivitaminski preparatiVeoma popularni dijetetski suplementi kriju rizike po zdravlje pri njihovoj nekontrolisanoj primeni…

Značajno mesto na policama apoteka zauzimaju dijetetski suplementi, proizvodi koji po svom obliku veoma liče na lekove, ali u suštini to nisu. Dijetetski suplementi su lako dostupni, ne zahtevaju lekarski pregled, niti recept. Najpopulraniji su oni za povećanje nivoa energije i redukciju telesne mase, a pritom su prihvatljivi i po ceni.

Suplementi su neophodni samo onima koji iz nekih posebnih razloga ne mogu da unesu potrebne, izbalansirane, količine neophodnih nutrimenata.Stariji, deca, adolescenti, žene u posebnim stanjima i periodima života, mogu da imaju koristi od dobro dizajnirane suplementacije, ali uvek treba imati u vidu da unete količine moraju da su umerene i adekvatne. Jer, kod njih ne važi pravilo – što više, to bolje!

Mora da se vodi računa i o njihovoj interakciji sa lekovima i zato je nužno posavetovati se sa lekarom. Suplementi i lekovi mogu, naime, da ispolje slično delovanje, tako da efekat leka može biti potenciran.
Antikoagulantni efekat varfarina, recimo, može da bude pojačan suplementima ribljeg ulja, ginka i belog luka. A postoji i mogućnost ispoljavanja suprotnog efekta. Delovanje imunosupresiva i kortikosteroida može da bude umanjeno ako se upotrebljavaju suplementi vitamina E, ili suplementi na bazi ehinacee. Suplementi kalcijuma, međutim, ometaju resorpciju tetraciklinskih antibiotika, a kantarion utiče na ubrzavanje eliminacije lekova.

Najozbiljnije je izazivanje nepovoljnog zdravstvenog efekta, a drastičan primer su suplemenati za mršavljenje izrađeni na bazi biljke efedre, čija je upotreba bila veoma široko rasprostranjena. Posle nekoliko smrtonosnih moždanih udara, njena uporeba je definitivno zabranjena pre nekoliko godina. Treba biti oprezan i kod upotrebe biljnih suplemenata, posebno kod dužine primene. Iako su prirodnog porekla, ne mora da znači da su neizostavno i bezbedni.

Perlice ribljeg ulja

Povoljno delovanje ispoljavaju ako se primenjuju sa statinima, lekovima koji se koriste za snižavanje nivoa holesterola, tako što se potencira njihovo delovanje. Velike količine mogu da izazovu neprijatan miris kože, mučninu, dijareju, nadutost, posebno na početku korišćenja, pa je bolje uzimati ih uz obrok i polako povećavati dozu.

Dijabertičari ove perlice moraju da uzimaju pažljivo, jer mogu da utiču na nivo šećera u krvi. Ne treba ih koristiti sa aspirinom, preparatima kumadina, ili ginka, kao ni pacijenti na antikoagulantnoj terapiji (uz lek varfarin), terapiji ciklosporinima (grupa lekova koja se koristi kod transplatacije organa). Nekontrolisano konzumiranje velike količine ovog suplementa može da izazove produženo krvarenje, gastrointestinalne poremećaje, anemiju, pa čak i moždani udar.

Da li su zdrave tablete kalcijuma

Jedna od najpoznatijih interakcija je upravo između antibiotika iz grupe tetraciklina i suplemenata kalcijuma. S obzirom da kalcijum smanjuje apsorpciju cinka, mangana, gvoždja i magnezijuma, suplemente ovih minerala bilo bi poželjno uzimati u različito vreme od suplemenata kalcijuma.
Mnogi lekovi kortikosteroidi, heparin, izonijazid), mogu da utiču negativno na apsorpciju kalcijuma, ili njegov metabolizam, bilo direktno, ili putem delovanja na vitamin D.
Oni koji koriste takve preparate, mogu da imaju koristi od suplementacije ovim mineralom, kao i vitaminom D:

Kalcijum karbonat može da interferira -loše deluje sa efektima lekova za lečenje epilepsije, pa ovi preparati ne smeju da se uzimaju u isto vreme.

Antacidi na bazi alumijum hidroksida ne smeju da se unose zajedno sa preparatima kalcijuma, pa se savetuje dvočasovna pauza između njihove primene.

Ista pauza je neophodna i kada se piju sa tetraciklinskim, ili fluorohinolonskim antibioticima, ili tiroidnim hormonima.

Povećani unos soli, kafe i alkohola može da smanji apsorpciju kalcijuma.

Simptomi hiperkalcijemije obuhvataju mučninu, povraćanje, abdominalne bolove, opstipaciju, oštećenje bubrega, emocionalanu labilnost, konfuziju, mišićnu slabost, pankreatitis, kao i ozbiljne poremećaja srčanog rada i komu. Simptomi izazvani prekomernim unosom kalcijuma nastaju kod količina većih od 2500 mg.

Magnezijum

Magnezijum iz dijetetskih suplemenata stupa u mnogobrojne interakcije sa lekovima, ali i sa drugim komponentama suplemenata. Optimalan unos proteina je u vezi sa pravilnom resorpcijom magnezijuma. Vitamin B6 povećava količinu magnezijuma koja ulazi u ćeliju. Ova dva sastojka se često nalaze u suplementima zajedno. Magnezijum interferira sa mnogobrojnim mineralima, uključujući kalcijum i cink. Veliko povećanje unosa dijetnih vlakana, smanjuje resorpciju magnezijuma.

Suplemente magnezijuma ne treba uzimati uz tetraciklinkske antibiotike, jer dovodi do smanjenja njihove iskoristljivosti.

Uzimanje velikih kolčina suplemenata magnezijuma može da dovede do dijareje, ali ozbiljniji problemi nastaju u slučaju korišćenja laksativa na bazi magnezijumovih soli. Pacijenti koji boluju od bubrega, na treba da koriste suplemente na bazi magnezijuma bez konsultacije lekara!

Šumeći vitamin C i zdravlje

Najčešće se poseže za preparatima vitamina C, iako je poznato da se najbolje resorbuje iz prirodnih izvora. Posebno oni koji maju bubrežne probleme, recimo kamen u bešici, ne bi smeli da unose veće količine preparata vitamina C (preporučena dnevna količina je 60 mg. Visoke doze od nekoliko grama dnevno, mogu da izazovu intestialne smetnje (mučnina, stomačni grčevi, dijarea), a zabeleženi su i retki slučajevi povećanog niova šećera u krvi.