dijeta i dojenjeMnoge mame se pribojavaju kako bi dijeta za vreme dojenje mogla uticati na proizvodnju mleka pa se veoma retko i odlučuju da drže dijetu dok doje. Najvažnije i za vas i vaše dete je hraniti se zdravo .Dok se kod nekih žena nakon porođaja kilogrami sami skinu, neke žene se muče sa gubljenjem istih još dugo nakon porođaja .

Umesto dijete za vreme dojenja jedite zdravo i umereno

Čak ni ako vaša ishrana ne bude u potpunosti pravilna ,to neće uticati na proizvodnju mleka , no ukoliko je ishrana nezdrava kroz duži vremenski period to će s vremenom imati uticaj i na kvalitet i kvantitet proizvedenog majčinog mleka , a samim time i na rast i razvoj vašeg deteta . I za gubljenje kilograma i za vaše dete je najbolje da jedete više manjih obroka tokom dana , pripremljenih od zdravih namirnica . Samim time nećete se dovesti do stadijuma kada je glad jako izražena da bi mogla dovesti do posezanja za nezdravom hranom .

Brojanje kalorija za vreme dijeta najveća je greška u pokušajima gubljenja kilograma , naročito kada se radi o mladim majkama .Unosite zdrave masti u organizam , kao što su maslinovo ulje i omega 3 masne kiseline , kada su ugljeni hidrati u pitanju , neka to budu proizvodi od integralnih žitarica , sveže voće , koji ujedno daju vašem organizmu i dozu prirodnih šećera te vaše telom ima više energije . Voće i povrće se preporučuje a treba kupovati sezonsko , jer je nepisano pravilo , što je duži put koji namirnica mora proći do vašeg tanjira , to više pesticida u sebi sadrži .Voće tretirano pesticidima nemoguće je u potpunosti oprati te se stoga savetuje guljenje voća i povrća osim ako nisu ubrani u vašem vrtu .

Postavite sebi realne ciljeve
Pre dijete morate biti svesni da ne možete u vrlo kratkom roku izgledati kao pre trudnoće .Rigoroznom dijetom za vreme dojenja i izgladnjivanjem možete samo naškoditi i sebi i detetu . U prvom redu pokušajte uz zdravu ishranu uvoditi male promene kao što su korišćenje stepenica umesto lifta ,šetnje sa detetom , kada postepeno , kako se bolje oporavljate od porođaja možete ubrzati tempo .Hrana svake majke koja doji mora biti raznovrsna , bez izbacivanja ijedne grupe namirnica kako bi i mleko bilo bogato svime potrebnim vašem detetu . U pravilu se prvih 6 meseci nakon porođaja ne preporučuju nikakve značajnije promene u prehrambenim navikama pa ni rigorozna dijeta dok vaše dete ne ojača i ne započne sa uzimanjem čvrste hrane uz majčino mleko .

Za vreme dojenja uzimajte dovoljno tečnosti i izbegavajte alkohol

Veoma je bitno unositi minimalno 2 litre tečnosti , naročito u periodu dojenja kako ne bi dehidrirali . Najbolji pokazatelj dovoljno unosa tečnosti ( najbolje vode ) je boja urina . Ukoliko je urin svetložute boje , znači da je dovoljno tečnosti uneseno u organizam , dok tamnija boja urina ukazuje na dehidriranost . Veoma je bitno biti oprezan sa konzumiranjem alkohola . Ukoliko planirate popiti koju čašicu , vodite računa o tome da alkohol putem mleka dolazi iu organizam vašeg deteta . To može uticati na detetovo ponašanje , te stoga konzumirajte alkohol u ​​vrlo malim količinama i to nakon dojenja deteta , kako bi se u narednih 3-4 sata nakon popijenog pića nivo alkohola snizila dovoljno da putem mleka nema uticaja na dete .

Uzimanje vitamina putem dodataka ishrani
Preporučuje se i nakon porođaja,za vreme dojenja nastaviti uzimati prenatalne vitamine kako vašem organizmu ne bi ništa nedostajalo . Naravno , nijedni vitamini sadržani u pilulama nemogu zamjeniti pravilnu ishranu bogatu svi nutrijentima koji su majci i detetu potrebni .U prvom redu se preporučuje dodatno uzimanje kalcijuma ( ne više od 2500 mg dnevno ) i vitamina D koji je veoma bitan u apsorbciji kalcijuma u organizmu , važan je za razvoj detetovih kostiju.