da li je zimnica zdravaDa li je zimnica zdrava, kako se obično misli, i koliko zimnice treba dnevno jesti….

U nutritivnom, gradivnom smislu, osim kiselog kupusa i turšije, koji su bogati vitaminom C i A, svu drugu zimnicu možete da zaboravite.Jer se u svakoj od njih ima toliko soli, da se višestruko povećava rizik da obolite od povišenog krvnog pritiska. Dokazano je da postoji linearni rast hipertenzije, kada se konzumiraju namirnice kojima je za konzerviranje dodato mnogo soli a takva je zimnica.Tako se od veoma dobre namirnice, pravi opasna hrana koja nije zdrava i čak izaziva bolest.
Sveža paprika ima oko 16 miligrama natrijuma (soli), a ona ukiseljena čak 628. Svež kupus sadrži 13,5 mg, a kiseli 750 miligrama. Sirovi karfiol ima samo 10 miligrama soli, a onaj koji je ukiseljen saadrži čak 320 mg! Paradajz ima posebno mesto u zimnici. On je bogat izvor raznih sastojaka neophodnih u zdravoj ishrani. Veoma je dijetalan, jer u svežem stanju ima samo 23 kalorije. Sadrži velike količine vitamina A i vitamina K, i čak 20 mg vitamina C.

 

Paradajz sadrži i likopen antioksidantnu materiju, koja sprečava oboljenja prostate. Prilikom pripreme zimnice, ovaj važan sastojak se zadržava bez obzira na način obrade, a menja se jedino njegova energetska vrednost u zavisnosti od dužine ukuvavanja (od 40 do 100 kalorija).
Kod kiseljenja dolazi i do preteranog zasićenja solju – sa 3 miligrama u sirovom stanju, skače do fantastičnih 1.000!

 

Krastaavc ima izuzetno malu kalorijsku vrednost, a sirov sadrži samo 7,5 miligrama soli. Kada se ukiseli za zimu, krastavac dobija neverovatnih 1.353 mg natrijuma! A u zimskim uslovima čoveku je dnevno potrebno da unese do 1.200 mg. Deci još manje – 500 miligrama.

 

I ovako usoljena zimnica, ima ograničen rok trajanja. Već posle tridesetak dana sadržaj vitamina je prepolovljen, a posle tri do četiri meseca,njihovo prisustvo je zanemarljivo.Zato zimnica koja je stajala duže od 4 meseca nije zdrava.Ostaje jedino hranljiva vrednost i višak kilograma.

 

Zamrzavanje je jedini način da se namirnice sačuvaju na duži rok, ali se to obavlja u fabričkim uslovima, brzo, na izuzetno niskim temperaturama. Kod nas to rade domaćice, često na pogrešan način, pri čemu se u namirnicama stvaraju vodeni kristali koji razaraju vitamine a bez vitamina nemožemo reći da je zimnica zdrava.

 

Zamrzivač treba da bude uključen na najjače hlađenje, kako bi zamrzavanje bilo trenutno. Na ovaj način će biti sačuvani dragoceni sastojci. Pre zamrzavanja, namirnice treba kratko obariti u vodi.

 

I sušenje je dobar način da se namirnice sačuvaju za zimske mesece.Na ovaj način se može sačuvati većina njihovih sastojaka. Naročito je pogodno za čuvanje šljive, čiji se vitamini lako gube već pri izradi kompota.

 

U kompotima, džemovima i slatku dominantni su šećeri, koji u krajnjem slučaju dovode do gojaznosti. Tradicionalno pripremljen džem od kajsija ima 290 kalorija, a od šljiva 279, jer se radi o šećernom koncentratu, bez gotovo ikakvog nutritivnog sadržaja.Dakle još jedna vrsta zimnice koja nije zdrava.

 

Nisu tačne tvrdnje da pojedine vrste zimnice imaju i afrodizijačka svojstva. Mada sam ritual ishrane može da ima određenu socijalnu komponentu i da izazove prijatnost i zadovoljstvo.

 

Da li je ajvar zdrav
I toliko u narodu omiljeni ajvar, nema bog zna kakvu nutritivnu vrednost. Ona biva uništena pečenjem i ne pomažu ni dodaci od paradajza, ili plavog patlidžana, kako to obično rade moderne domaćice, ali je nezamenljiv dodatak zimskoj trpezi.