cvekla za zdravlje

Cvekla botanički spada u porodicu Chenopodiaceae. Srodna je šećernoj repi i u nauci se naznva „Beta vulgaris cruenta rubra”…
cvekla za zdravlje
Kao povrće nalazi veoma široku primenu, uglavnom zbog svoje jarke tamnocrvene boje, jer cvekla u raznim salatama stvara pravu dekoraciju. Vrlo je omiljen dodatak i raznim konzervama povrća koje se nalaze na tržištu. Sem toga služi se uz razne vrste jela, kao salata zbog svog specifičnog ukusa. I mada se cvekla često koristi
– svakako u vrlo skromnim količinama — retko i pomišljamo na prosto neverovatno dejstvo cvekle koje je u stanju da održi ljude u najboljem zdravlju.

Cvekla sadrži oko deset procenata običnog i voćnog šećera i neverovatnu količinu korisnih elemenata kao što su kalijum, natrijum mgnezijum,cink,hrom,bakar,jod,kobalt,litijum,mangan,magnezijum,selen,fluor,sumpor,fosfor.Zatim elemente koji se retko nalaze: rubidijum,antocijan,stroncijum,litijum i cezijum, osim toga dragoceni materijal za izgradnju belačevina: asparagin, glutamin i betain.
I na kraju, valja napomenuti, sadrži u velikoj količkni salicijumovu kiselinu i jedan adređen činilac kompleksa vitamina B.

Od davnina se cvekla obilato upotrebljavala u narodnoj medicini, pri čemu je naročito sok od cvekle stekao veliku popularnost. Odvajkada se cenilo njeno diuretičko dejstvo, njeno aktivirajuće delovanje na funkcije creva,želuca i jetre. Ukratko rečeno, poslednjih decenija svi se slažu da sok od cvekle ima vrlo povoljan uticaj na promet materija, i oni lekari koji izvesne prirodne metode lečenja veoma cene, često propisuju sok od cvekle kao pravi lek. No, pogledajmo kako se ova saznanja o cvekli podudaraju sa savremenim shvatanjima medicinske nauke. Čudnovata su upoređivanja izmebu fizioloških odnosa i preciznih dokaza koja se odnose na nastanak raka. Izgleda da u prirodi postoji čudotvorno sredstvo kojim se može, stvarno, sprečiti razvoj raka, čak i u onim slučajevima kada već postoji oboljenje od raka, a postoji i mogućnost poboljšanja. Ko je mogao i da pomisli da jedan tako jeftin plod kao što je cvekla, koji možemo kupiti u svako godišnje doba i na svim pijacama, može da ima takva izvanredna svojstva za zdravlje. Oboljevanje od raka — uopšteno rečeno — jeste promena u ćeliji sa sasvim tipičnim promenama u mehanizmu rastenja ćelije. Jačina rasta ćelije u suprotnoj je srazmeri sa opasnošću od raka. Drugim rečima: ukoliko je rastenje ćelije zahvaćene rakom lošije, utoliko je opasnije sa organizam, a ukoliko se rastenje ćelije zahvaćene rakom poboljšava utoliko je bezopasnije po organizam. Ako je ćelijsko disanje normalno i ako samo postoji podsticaj za normalno disanje, onda je osigurana potrebna zaštita od degeneracije ćelije u rak.Obimna istraživanja u poslednjih trideset godina potvrdila su postojanje ovog mehanizma. Danas sasvim dobro poznajemo materije koje podstiču ili koče disanje ćelija, kgo i celokupnu razmenu materija. Međutim, malo je poznat podatak da čovečji organizam u slučaju oboljenja od raka svim sredstvima pokušava da spreči rastenje zloćudnog tumora. Takva borba između normalnog pro- meta materija i patološke degeneracije često traje više decenija. Niko nije siguran da nije već odavno zahvaćen rakom. Niko ne zna kada popuštaju odbrambeni mehanizmi u organizmu i kada sasvim iznenada počinje rastenje zloćudnog tumora.U prvim redovima u borbi protiv raka, su tzv. RES-ćelije.Posredstvom raznih supstancija one razvijaju sasvim aktivnost koja se suprotstavla ra-zvoju oboljenja. Kakva čuAna slučajnost! upravo ovi aktivni sastojci nalaze se u soku od cvekle: karakteristično obojena materija betanidin ima sasvim specifičan uticaj na membranu ćelije: tzv. iznenadno zamenjuje one supstancije koje ćelije raka razaraju i na taj način omogućuje ponovo normalno disanje.

Cvekla, koja je jako malo cenjena, to odlično povrće, dragocena je pomoć u borbi protiv raka, a neophodan sastojak svake dijetalne ishrane. Morali bismo što češće cveklu da koristimo, jer njen sok ne znamo dovolno da cenimo.

POGLEDAJ >>>>>Cvekla kalorije vitamini
Sok od cvekle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *