sok od cvekleJoš od rane medicine cvekla predstavlja lek za krv i pomaže kod anemije , malokrvnosti , percinozne anemije , ateroskleroze , masnoće u krvi ( holesterol , trigliceridi ) .
Terapija cveklom , koja podrazumeva svakodnevno uzimanje soka od cvekle ili sirove ribane cvekle , ima pozitivan efekat na leukemiju i mnoge druge vrste raka . Gvožđe u cvekli pospešuje obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih zrnaca .

Betacian apsorbuje se u krv i povećava sposobnost krvi da prenosi kiseonik i do 400 odsto . Betain i betacian čine cveklu odličnim lekom za očuvanje elastičnosti arterija i smanjenje holesterola u krvi .

Portret Namirnice

Cvekla ( lat. Beta vulgaris ) je kao lek poznata već 2.000 godina . Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno . Ova lekovita biljka je prirodni antianemik , antibakterik , antipiretik , antioksidant , antisklerotik , detoksikant , diuretik , antipiretik i ima antikancerogena svojstva .

Jedinstvena je zbog visokog sadržaja antikancerogenih supstanci i karotenoida . Takođe je odličan izvor folne kiseline , zbog čega se posebno preporučuje trudnicama . Prepuna je antioksidanata , koji štite organizam od prevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti .

Cvekla je i tradicionalni lek za leukemiju . Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain , koja ima antikancerogena svojstva . Redovno konzumiranje cvekle pomaže i protiv bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom .

Normalizuje krvni pritisak , a redovno konzumiranje cvekle može sprečiti proširene vene . Kvalitet gvožđa u cvekli je izvanredan i ono je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi . Upravo zbog toga cvekla je efikasna u lečenju mnogih bolesti , uzrokovanih toksinima .

Sok od cvekle regeneriše jetru i sprečava zatvor , au kombinaciji sa sokom šargarepe je odličan lek za giht , bolesti bubrega i žučnog mehura .

Lišće cvekle je bogato beta – karotenom , folnom kiselinom , hlorofilom , kalijumom , vitaminom C i gvožđem . Od njega možete napraviti zeleni kašasti sok ili pripremiti ga kao spanać .

Sok od cvekle

Cvekla ima lekovito dejstvo i kod najtežih oboljenja , ali kuvanjem gubi svoju lekovitost pa je najbolje napraviti sok od sirove cvekle .

Od jednog kilograma cvekle može se dobiti oko 700 mililitara soka . Sprema se tako što se cvekla tanko oguli , sitno narenda i prelije sokom od limuna i medom .

Kada ova smesa odstoji , dobro se procedi i pije u gutljajima celog dana . Kod najtežih oboljenja dnevno treba popiti pola litre soka . Kada se oseti poboljšanje , količinu treba smanjiti na četvrtinu .