Možda nije baš najukusnije povrće koje volite da jedete, ali što se lekovitosti tiče – cvekla spade u najzdravije povrće! Za lečenje se upotrebljava sirova cvekla, kuvanjem gubi svoja svojstva. Takođe, zdravija je tamnija cvekla, duguljastog oblika.

Cvekla predstavlja prirodan lek protiv starenja, protiv anemije i mnogih drugih bolesti. Zovu je i lekom za krv, jer reguliše malokrvnost i krvni pritisak.

Cvekla kao lek ima sledeća svojstva: antibakterik, antipiretik, antikarcinom, antianemik, diuretik, detoksikant, antioksidant. Sok od cvekle regeneriše jetru, snižava telesnu temperaturu i koristi se za lečenje različitih oblika tumora. Čisti organizam, regeneriše ćelije, snižava nivo holesterola u krvi i vrši detoksikaciju organizma.

Dakle, cvekla kao lek ima zaista jako široku primenu.

cvekla kao lek

Cvekla kao lek za malokrvnost i bolju krvnu sliku

Postoji verovanje da boja biljke govori dosta o njenom značaju za organizam. Dakle, otuda je jasno čemu rubinsko-purpurna boja cvekle. Zbog visokog sadržaja gvožđa koje pospešuje i obnavlja aktivnost crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), cvekla se koristi kao lek za malokrvnost i bolju krvnu sliku. Zato se cvekla i naziva lekom za krv, jer se koristi kod onih bolesti gde je potrebno da se krv pročisti ili obnovi.

Kod malokrvnosti, koja se obično javlja kod dece i trudnica, preporučuje se da se kao lek koristi sok od cvekle koji je bogat raznim vitaminima, mineralima i drugim delotvornim materijama.

Slično>>> Cvekla lek za krv

Cvekla za imunitet

Imunitet se najbolje može ojačati, između ostalog, i konzumacijom soka od cvekle. Inače, sok se pravi od cele biljke, uključujući i koren i zelene delove. Cvekla vrši detoksikaciju organizma, dakle izbacuje nagomilane toksine, regeneriše ćelije, pročišćava krv i na taj način dolazi do jačanja imuniteta. Takođe se smatra da dovodi do veće proizvodnje belih krvnih zrnaca koji su odgovorni za odbranu našeg organizma, pogotovo ako je neka bolest već nastupila. Sok od cvekle je prirodni lek koji eliminiše slobodne radikale iz organizma, koji mogu ozbiljno ugroziti naše zdravlje.

Posebno se preporučuje da se cvekla kao lek upotrebljava u periodima godine kada nam je potrebna zaštita od virusa, jer lekoviti sastojci iz cvekle štite naš organizam od infekcija.

Cvekla kao lek protiv raka

Zbog svog sastava i lekovitog dejstva, cvekla se danas uspešno koristi u terapiji raka, uključujući i leukemiju. Takođe se smatra da cvekla može zaštititi organizam od negativnog radioaktivnog zračenja, koje može da dovede do nastanka raka. Betacijanini, koji se nalaze u cvekli, imaju negativno dejstvo na ćelije raka. Za prevenciju raka treba koristiti najpre sok od cvekle.

Takođe, naveli smo već da jetra vrši detoksikaciju organizma i razgrađuje neorganski kalcijum, te na taj način sprečava nagomilavanje toksina koji bi mogli da dovedu do ove teške bolesti.

Cvekla se uspešno se primenjuje u terapiji raka pluća, kože, jetre, prostate, creva, testisa i leukemije.

Povezano>>> Cvekla za zdravlje

Cvekla za mršavljenje

Probali ste sve, ali nikako da izgubite suvišne kilograme? Probajte nešto prirodno i nešto zdravo. Cvekla ima svoju uspešnu primenu i u mršavljenju. Nutricionisti će vam uvek preporučiti kuvanu cveklu u raznim dijetama.

Takođe, kuglice od sveže cvekle možete progutati svaki put kada ogladnite (bez žvakanja) kako biste umanjili apetit, a time i smanjili telesnu težinu.

Kako cvekla kompletno čisti vaš organizam, time pospešuje smanjenje telesne težine.

Cvekla ima slatkasti ukus, a kalorije koje dolaze iz cvekle nose sa sobom korisne nutrijente koji su pun pogodak za vaš organizam.

Slično>>> Lekovita cvekla nutritivna vrednost

Cvekla u trudnoći

Veliki broj trudnica pati od malokrvnosti, stoga se nedostatak gvožđa mora nadoknaditi hranom koja je bogata gvožđem – sokom od cvekle! Kod poboljšanja krvne slike u trudnoći, obično se koristi sok od cvekle, šargarepe i jabuke.

Takođe, sok od cvekle sadrži i folnu kiselinu, za koju znamo da je jako bitna u trudnoći jer sprečava nastanak bolesti kod bebe.

Naravno, pored poboljšanja krvne slike, cvekla jača imunitet trudnica i čisti organizam od otrova.
Saznajte više>>> Sok od cvekle