crni luk

Crni luk spada u najstarije useve koristio se i kao lek i kao hrana.Lako se gaji, lako se skladišti i u kulinarstvu se može primenivati na raznorazne načine, tako da spada u jedno od najpopularniih povrća…
crni luk
Hranljive vreduosti crnog luka
• Crni luk se u prošlosti koristio za lečenje nazeba, astme, angine i bakterijskih infekcija. On podstiče rast zdravih bakterija u crevima i potiskuje potencijalno štetne bakterije u debelom crevu.
• Takodje sadrži hemijske sastojke koji snižavaju nivo masnoća u krvi, kao i krvni pritisak. Takodje postoje dokazi da učestalo konzumiranje pomaže u zaštiti od karcinoma želuca.

Crni luk kalorije i vitamini
Na 100 g crni luk sadrži 37 kalorija, skoro nikakvu masnoću i 1,5 g vlakana. Sadrži vitamin C, vitamin B6 i mnoge minerale.
• Crveni luk je još zdraviji zbog crvenog pigmenta.

Gajenje
Crni luk se može gajiti na dva osnovna načina. Najjednostavniji je da se sadi lukovica; to znači da se u periodu mart-april lukovica sadi na razdaljini od 10-15 cm i prestaje sa rastom do avgusta. Možete ubrzati sazrevanje tako što ćete razbiti koren (stavite viljušku ispod lukovica i blago ih odignite). Otresite zemlju sa luka na svetlom, provetrenom mestu pre nego što ga odložite. Jeftinije je da se gaji iz semena, ali će mu biti potrebno malo više nege – zemlja treba da bude tanja na površini. Sejite seme u martu aprilu i razredite ga na 10-15 cm dok bude raslo – proredene mladice možete koristiti kao prolećni crni luk. Crnom luku je potrebno mesto na suncu i u plodnoj zemlji – u zemlji koja nije naročito plodna, luk će napredovati, ali neće postići željenu veličinu.Izbegavajte senke i vlažnu, tešku zemlju.
Skladištenje: Crni luk se može skladištiti mesecima, ali vreme trajanja će zavisiti od toga koliko je zreo. Mora biti suv i topao posle vadjenja, kako bi dobro sazrevao i dobro će se ponašati u skladištu samo ako je leto bilo pravo. Ukoliko je leto kišno i vlažno, luk neće dugo potrajati. Stavite ga u jednom sloju u otvorene sanduke ili plehove ili ga držite u vezanim mrežama na hladnom i suvom mestu.

Crni luk nema mnogo štetočina. Najozbiljnija je bela trulež. Ona izaziva truljenje lukovica i to u osnovi. Izaziva je gljivica iz zemlje i tu nema pomoći. lzbegavajte sadnju crnog i belog luka, kao i praziluka, u zemlji. Uništavanje semena je najčešće kod crvenog luka i izazvano je hladnim talasom ili veoma toplim, suvim vremenom dok luk raste. Biljke koje ne stvaraju glavice treba izvaditi iz zemlje. Mladi luk: Mlad crni luk se gaji na isti način, ali sazreva ranije. Svaka lukovica koju posa-dite razviće se u 8 do 10 glavica slične veličine. Japanski luk: Japanski luk je inovacija novijeg datuma i raste iz semena ili lukovica koje se sade u avgustu. Zadrzava zelenu boju preko zime i bere se bar jedan mesec ranije od prolećnog luka.

Lekovita svojstva luka
Ništa ne može tako dobro da deluje protiv viskog krvnog pritiska kao luk, a to je bilo poznato već starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima. Moderni naučnici sa područja ljudskog metabolizma smatraju da je jedna mala salata od luka (1 glavica, s kašikom jabukovog sirćeta i maslinovog ulja) idealno lekovito sredstvo. Posle ovakve salate i telesne aktivnosti kojom ćete izbaciti znoj, opasne vrednosti visokog pritiska će pasti.
Savet: Za sve koji imaju problema sa krvnim pritiskom dobro je da pri sebi uvek irnaju aparat za merenje pritiska i nekoliko puta dnevno ga izmere kako bi se i sami uverili u lekovito dejstvo luka.

Lečenje lukom
• dezinfikuje nos, usta i grlo
• sprečava infekcije
• jača sluznice želuca i creva
• pomaže kod tegoba s bubrezima i bešikom
• smanjuje krvni pritisak i količinu masti u krvi
• pomaže kod poremećaja prokvrljenosti, na primer kod hladnih stopala
• podstiče apetit • sprečava nastanak bolesti krvnih sudova, ublažava tegobe s venama, poboušava raspoloženje • jača imunitet • podstiče stvaranje krvi
• podstiče proizvodnju važnih hormona stresa
• stimuliše libido
• jača srce i krvotok, sprečava nastanak arterioskleroze

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *