azki pasulj

crna sojaBogata hranljivim i lekovitim sastojcima, crna soja, poznata i kao crni pasulj, odomaćila se i kod nas. Ova mahunarka koja se u Kini, Japanu već vekovima koristi u kulinarstvu, zahvaljujući snažnim lekovitim svojstvima proširila se i na ostatak sveta gde se koristi kao hrana ali i kao eliksir zdravlja.
Kao hrana crna soja, odličan je izvor proteina (35 odsto), mineralnih soli (kalcijum, fosfor, kalijum, natrijum), vitamina (A, B1, B2, B9, D, E) a samo šolja crne soje dnevno, u prošeku za oko tri nedelje, smanjuje holesterol za oko 20 odsto!

Kao lek, crna soja se koristi za većinu bubrežnih problema.Čaj se priprema tako što se na jednu solju crne soje stavi pet šolja vode. Kuva se jedan sat, tečnost se procedi (crna coja nastvalja da se kuva kao jelo, uz obavezno skidanje pene) a pošto se prohladi, stavi se u frižider. Pije se po jedna šolja pola sata pre obroka, tri puta dnevno, dva dana. Koristi se i za otklanjanje promuklosti i laringitisa. A ako se čaj od crne soje uzima tokom dva, tri meseca, pomaže u regulisanju neuredne menstuacije.
U tom slučaju pije se pola šolje, tri puta dnevno. Budući da je crna soja bogata fitoestrogenima pomaže i ženama u menopauzi za smirivanje valunga i odlično je sredstvo za ublažavanje neosteljivosti tokom seksualnih odnosa (jedna šolja kuvane crne soje se osuši, doda se pola šolje crnog susamovog semena i samelje u prah, koji se uzima tri puta dnevno, pre obroka, izmučen u toploj vodi). Azijatske žene smatraju da je crna soja najbolja hrana koja stimuliše plodnost.

Crna soja, kao i ostale mahunarke, nikada se ne jede sirova, osim u manjoj količini i to isključivo kao lek jer, nekuvana soja sadrži belančevinu lektin, koja može da izazove povraćanje, dijareju i hemoragični enteritis! Ipak, uprkos upozorenjima lekara, stanovnici udaljenih planinskih oblasti Japana koriste i danas presnu crnu soju kao lek za infekcije stafilikokom. Tri presna, suva, sojina zrna daju se bolesniku da ih žvaće. Ukoliko ih pacijent ispljune zbog neprijatnog ukusa, lek bi se tražio na drugoj strani. Ali ako ih ne ispljune, smatra se da je terapija dobra i da bolesnik, pošto proguta tri sirova zrna soje, treba da se odmara i sačeka da lek deluje.