azki pasulj

azki pasuljCrna soja i azuki pasulj blagotvorno deluju na bubreg poboljšavaju rad creva, čiste organizam od toksina, snižava krvni pritisak i holesterol…

Ubrzan tempo života, loše prehrambene navike, uz nepravilno uzgajanje, obradu i pripremu namirnica, uzrokovali su drastičan porast broja oboljenja koja napadaju stanovnike naše planete. Veliki deo bolesnika za lečenje koristi sintetičke medikamente, i, što je još gore, skloni su njihovoj nekontrolisanoj upotrebi, ali, uprkos tome što savremena farmakologija na tržište plasira sve savršenije lekove, broj obolelih i dalje raste.
Lekari Dalekog istoka smatrali su da pravilna ishrana najbolje rešava zdravstvene probleme, kao i da neke namirnice, poput azuki pasulja i crne soje, jačaju organizam i u stanju su da izleče bolest.

Azuki pasulj kao lek
Reč azuki znači “sitan pasulj”, a ova biljka crvene ili mrke boje potiče sa Dalekog istoka. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, a sadrži i znatne količine kalcijuma, fosfora, gvožđa i kalijuma. Redovno konzumiranje azuki pasulja jača bubrege, poboljšava rad creva i bešike, kao i funkciju reprodukth organa. Istočni narodi često ga koriste za čišćenj organizma od toksina, kao i za normalizaciju menstrualnog ciklusa. U našoj zemlji lekoviti azuki pasulj se u poslednje vreme sve više koristi, naročito u ishrani dijabetičara, i to kuvan, u napicima, sirov (samleven), ili u obliku klica.

Crna soja
Stari Kinezi su, hiljadama godina pre Hrista, soju smatrali hranom i lekom, ali i svetom biljkom. Crna soja sadrži oko 40% proteina (dva puta više nego meso) uključujući svih osam esencijalnih aminokiselim belančevine, vitamine C, D i K, a dobar je izvor vitami B6, folne kiseline, tiamina i riboflavina, te raznih minerala.
Crna soja olakša tegobe u slučaju astme i kašlja, poboljšava funkcij reproduktivnih organa, smanjuje proizvodnju masnih ćelija, snižava krvni pritisak i holesterol. Vlakna iz soje vežu toksine koji uzrokuju nastanak raka debelog creva a smanjuje rizik od raka dojke i prostate. Korisna je za dijabetičare, a priprema se kao i sve mahunarke.