Rotkva uništava viruse
Ovo zdravo povrće nepravedno je zapostavljeno na našim trpezama, gde bi trebalo da se nade cele godine, naročito zimi, u sezoni prehlada, gripa i drugih infekcija. Osim u lečenju oboljenja gornjih disajnih puteva, rotkva, bilo da je crna ili bela, blagotvorno deluje u slučaju jake upale pluća i teškog kašlja, ali i gubitka apetita, kad ju je najbolje kombinovati s jabukom, maslinama i kiselim krastavcima. Obiluje korisnim sastojcima, proteinima, ugljenim hidratima, mastima, celulozom, te mineralima, poput kalijuma, kalcijuma, fosfora, natrijuma i gvozda. Pritom ima vrlo nisku energetsku vrednost.

Za lečenje respiratornih infekcija preporučuje se sledeći recept: Isecite rotkvu na tanke kriške, pospite je smeđim šećerom ili medom, prekrijte čistom krpom i ostavite da odstoji 24 sata i pusti sok. Tečnost procedite i sipajte je u teglu, te odložite u frižider. Pijte tokom dana u jednakim razmacima, do šest supenih kašika.

CRNA ROTKVA I MED

Jedan od najboljih, više puta dokazan lek protiv bronhitisa, suvog i hroničnog kašlja kod dece i odraslih je crna rotkva sa medom. Ovaj recept je sigurno poznat mnogim starijim osobama jer su ga koristile njihove bake.
Zahvaljujući prirodnim sastojcima, ne samo jedinstvenim i ukusnim, već i vrlo korisnim, ovaj lek od crne rotkve i meda je odlicno sredstvo za lečenje kašlja i bolesti gornjeg respiratornog trakta.
Zbog svog slatkog ukusa, deca vole crnu rotkvu i med i često traže još, međutim to ne predstavlja problem jer on ne izaziva nikakve nuspojave i vrlo ga je lako pripremiti.

CRNA ROTKVA I MED STARINSKI RECEPT:

Potrebna vam je velika crna rotkva, težine između 400 i 500 grama, nešto kvalitetnog meda, ili, ukoliko nemate med, možete koristiti i braon šećer, mada je svakako bolje za ovaj sirup upotrebiti čist med. Spremanje ovog sirupa se vrši uveče, a može se konzumirati narednog dana.

PRIPREMA:

Crnu rotkvu dobro operite i osušite. Ukoliko ne može da stoji ravno, isecite donju ivicu, ili je stavite u činiju.
Zatim, isecite gornji deo i sačuvajte ga jer će biti potreban kasnije.
Kada ste odsekli vrh rotkve, izdubite unutrašnji deo, tako da ostanu zidovi debljine oko 2 cm do kore.
U izdubljen deo sipajte dve kašike kvalitetnog meda, (što bi trebalo da je napuni više od pola) ili četri kašike šećera, ukoliko je osoba za koju je sirup namenjen alergična na med.
Poklopite izdubljeni deo vrhom rotkve koji ste na početku odsekli i ostavite da prenoći.

UPOTREBA:

Za odrasle: jedna kašika, četri do pet puta dnevno, nekoliko minuta pred obrok

Za decu: jedna kafena kašika sirupa, četri do pet puta dnevno, pre obroka

Tokom dana ćete upotrebiti većinu sirupa iz rotkve, pa je istu neophodno uveče dopuniti medom. Istu rotkvu možete koristiti dva,najviše tri puta, nakon toga je neophodno pripremiti novu rotkvu.
Ovaj lek korisniku vrlo brzo daje osećaj olakšanja od kašlja, posle čaga crnu rotkvu i med svi konzumiraju sa zadovoljstvom.

Kod diabetičara i dece mlađe od godinu dana, sirup od crne rotkve i meda je neophodno koristiti sa oprezom jer velika količina meda, može izazvati alergiju.
Pored bolesti respiratornog trakta, crna rotkva i med sirup je dobar i zalečenje akutnih bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre, žučne kese i bubrega.