JETRA (CRNA DŽIGERICA) SASTAV I HRANLJIVA VREDNOST
jetra džigerica kalorije
Jetra je veoma cenjena namimica, naračito teleća i juneća. Sadrži posle kuvanja oko 19% veoma kvalitetniih proteina koji se smatraju »kompletnim«, jer imaju, znatne kolieine važnih aminokiselina. Količina masti je umerena i iznosii 16%, dok holesterola ima oko 450 mg na 100 g namimiice. Sadrži malo ugljeniih hidrata — oko 4%.

Jetra kalorije na 100 g
Juneća jetra 185 kalorija
Teleća jetra 153 kalorije
Guščija jetra 180 kalorija
Kokošija 131 kalorija
Pileća jetra 128 kalorija
Svinjska džigerica :154 kalorije
Pileća džigerica pržena 400 kalorija

Jetra je najbogatiji izvor vitamina A, naročito juneća jetra koja sadrži čak oko 40.000 I.J. ovog vitamina — a dnevna potreba za jednu osobu je 5.000 I.J. Jetra je među nekoliko najbogatijih izvora vitamina B grupe — tiamiima (Bl), riboflavina (B2), niacina (B3), vitamina B6 i folne kiseline, a ikoji imaju veoma važnu ulogu u metabolizmu belančevina i razvoju i rastu organa, apsorpciji gvožđa, zdravlju kože, normalnim nervnian funkcijama, obnavljanju crvenih krvnih zrnaca itd. Naročiti je značaj jetre da deluje preventivno i pomaže lečenje anemije.

Po sadržaju organskog oblika gvožđa jetra je najbogatija od svih iznutrica, te se i zbog toga preporučuje malokrvniim osobama i deci. 100 g pržene juneće jetre ima 6—20 mg gvožđa, što čimi preko 28% dmevno potrebne količine. Pored gvožđa, u jetri ima dosta kalijuma, kalcijuma i cinka, kojim se, između ostalog, pridaje i osobina jačanja polne moći.

Ulje riblje jetre je najbogatiji izvor vitamina A i D.

KUPOVINA I ČUVANJE
Kupovati: jetru koja je sočna, tamna, izražeme boje i mirisa, potpuno svežu.
Svežu jetru držati u najhladnijem delu frižidera, jer je veoma kvarljiva. Može se držati u frižideru dan-dva, a kao zamrznuta — ne duže od 4 meseca.

KORIŠĆENJE I PRIPREMANJE DŽIGERICE
Najbolje je koristiti je što svežiju, tj. bez dužeg čuvanja u frižideru posle kupoviiine. Očistiti je vlažnom krpom, odstraniti unutrašnju opnu i odseći vene. Svinjska, juneća i ovčija jetra imaju jak miris, te je dobro potopiti je nekoliko sati u hladno mleko, hladnu vodu ili marinadu, zatim odliti tečnost i pržiiti je. Kod pileće džigerice odseći sve zelenkasto-žute mrlje od žuči, inače će biti gorka.

Na visokoj temperaturi džigerica gubi vodu i postaje manja. Pigmenti se, u kombinaciji sa kiseonikom, denaturišu toplotom i jetra poprima braon boju, prirodnu boju za pečeno meso. Prženje treba da bude što je moguće kraće, da se jetra ne bi mnogo osušila postala žilava. Sviinjska jetra, kao i drugi proizvodi od svinje, moraju biti što bolje pečeni kako bi se ubili evenutalni izazivači trihinoze, ako se u njima nalaze. Da bi se ublažio prodoran miris koji ima svinjska džigerica, treba je potopiti u slanu vodu i držati tako u frižideru sat-dva.

LEKOVITA SVOJSTVA DŽIGERICE
Bogat izvor gvožđa. Jetra je odličan i najbogatiji izvor organskog oblika gvožđa, koje se 5 puta bolje iskorišćava u orgainizmu nego gvožđe iz biljne hrane. Preporučuje se malokrvinim osobama, naročito teleća i juneća jetra.

MOGUĆA NEPOŽELJNA SVOJSTVA

Povećanje holesterola. Enormno visok nivo holesterola u krvi predstavlja rizik za srce i krvne sudove. Stoga se preporučuje kontrola unošenja masti i holesterola hranom. 100 g pržene juneće džigerice ima 434 mg holesterola.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *